KRISTIANSAND: — Vi ser på dette som en bedriftsintern sak, og styret er fornøyd med at alle bedriftene nå tar en intern gjennomgang, uttaler Node-styreleder Thor Arne Håverstad til Fædrelandsvennen.

Han er til daglig administrerende direktør for Aker MH, som sammen med National Oilwell Varco (NOV) og Cameron Sense utgjør "de tre store" innen offshorenæringen i Kristiansand.

Styret i Node, klyngen av 57 offshorebedrifter på Sørlandet, brukte en drøy halvtime av styremøtet tirsdag kveld på å diskutere "Sørlandssenteret" i Singapore.

Tok oppgjør med holdninger

Fædrelandsvennen har i en artikkelserie beskrevet hvordan ansatte fra bedriftene bryter norsk lov ved å kjøpe seksuelle tjenester fra lokale prostituerte. Node-styret erkjenner problemet.

— Dette er et tema som vi åpenbart ikke er hundre prosent flinke på. Det skjer ting blant de ansatte som vi ikke ønsker, og det ønsker vi å forbedre oss på, sier Håverstad.

— Men det må altså medieomtale til før bedriftene tar grep?

— Nei, dette har vært på agendaen lenge, det dreier seg mye om ledelse, holdninger og atferd. Det er langsiktig arbeid.

Nodes avtroppende daglige leder, Kjell O. Johannessen, serverte forrige uke flengende kritikk av Cameron-direktør Tom Fidjeland. Fidjeland mener nemlig at de ansatte kan gå på "Sørlandssenteret" så lenge de ikke kjøper sex der.

— Det virker helt merkelig. Jeg er ikke i tvil om hva jeg hadde sagt hvis jeg var leder. Jeg hadde instruert mine ansatte til ikke å gå på et slikt sted, uttalte Johannessen, som antydet at Cameron-sjefen manglet medietrening.

Utspillet fra Node-lederen var tema på styremøtet tirsdag kveld. Men Johannessen, som selv plasserte saken på styrets agenda, hadde gått hjem da Fædrelandsvennen ankom Sørlandet kunnskapspark til avtalt tid etter styremøtet tirsdag kveld.

— Har de to skværet opp etter utspillet?

— Det er en privatsak mellom dem, svarer Håverstad, den eneste som skulle uttale seg etter styremøtet. Da Fædrelandsvennen ringer Johannessen, avviser han å gi flere kommentarer. Fidjeland var på sin side forhindret fra Node-møtet grunnet et annet styremøte i Oslo.

- Bare trist

— Er det greit at ansatte går på "Sørlandssenteret"?

— Det går vi ikke inn på. Det vi kan si er at vi ønsker å bygge stolthet rundt det vi holder på med. Det dreier seg om vårt renommé, og det er bare trist når sånne saker kommer fram, svarer Thor Arne Håverstad.

— Stiller du deg bak Johannessens uttalelser?

— Jeg vil ikke kommentere det, men har sagt hva styret i Node mener er vår rolle.

Da Fædrelandsvennen spør om bedriftene bør bli "hardere i klypa", henviser han til bedriftene.

— Node-styret vil ikke mene noe om det?

— Nei, på generelt grunnlag ønsker vi å bygge positivt omdømme. Bedriftene har sagt de vil ta en ekstra runde, da har vi full tillit til at de gjør det, svarer Håverstad, og legger til at Node-styret nå anser seg ferdig med saken.

Konklusjonen, det styret primært ønsket å formidle via styrelederen tirsdag kveld, var følgende:

— Vi er veldig tydelige på at ansvaret for den type hendelser, hvordan våre ansatte oppfører seg og etterlever etiske retningslinjer, ligger på den ansatte og hver enkelt bedrift.