Hver femte nordmann har betalt håndverkeren under bordet. 33 prosent av norske menn og 23 prosent av norske kvinner har betalt svart, eller har vurdert å gjøre det. På topp er malearbeid, snekker— og tømrerarbeid, og grovarbeid, viser en undersøkelse utført av Norstat for Finn oppdrag.

— Svart arbeid har mange ulemper. For det første er det kriminelt, for det andre får du ikke garanti på jobben som er gjort. Du mister også enhver form for mulighet til reklamasjon, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL).

— Du kan også miste muligheten til å få feil dekket av forsikring, du har ingen rettigheter, sier Sandnes.

Vil ha meldeplikt

Sandnes og BNL bekymrer seg over at de håndverkerne som ønsker å følge spillereglene, taper terreng.

— Vi er nødt til å ta tak i at dette markedet blir oversvømt av useriøse aktører. Mye tyder på at andelen som får utført og utfører svart arbeid øker. Det er en stor bekymring at markedet smuldrer mellom hendene på seriøse håndverkere.

Sandnes mener det er mange grep som kan gjøres for å bli kvitt problemet med svart arbeid – ett av dem er forenkling av regelverket. Et annet er å gjøre søknadspliktig arbeid meldepliktig i tillegg.

— Da kan man kjøre tilsyn, og sørge for at de som gjør jobben ikke gjør den svart, sier Sandnes.

Ønsker svensk løsning

BNL ønsker seg i tillegg et rehabiliteringsfradrag (Rot-fradrag).

— Med et Rot-fradrag kan man trekke fra momsen for rehabilitering. Det har fungert i Sverige, der antall som får utført svart arbeid har gått ned, sier Sandnes.

— Vi ønsker også at det settes krav til foretakenes kvalifikasjoner. Man skal ikke få gjøre en jobb eller opprette et foretak med mindre man har fagbrev, Sandnes.

Kan du reglene?

Et tiltak for å minke svart arbeid, er å gjøre det enklere å betale hvitt. På handlehvitt.no forklares reglene på en enklere måte, og gjør det lettere å finne frem til riktige skjemaer ved kjøp av tjenester.

Ifølge Finn oppdrags undersøkelse angrer 25 prosent på at de har fått utført svart arbeid.

Øivind Strømme, direktør i Skattedirektoratet, erfarer også at mange har dårlig samvittighet fordi de tror de har kjøpt svarte tjenester, mens de i realiteten er innenfor loven. Det er mange som ikke kan reglene.

— Mange har dårlig samvittighet, og tror de har handlet svart når de har betalt for enkelttjenester med små beløp, sier Strømme.

— Har du fått utført tjenester for inntil 4000 kroner i løpet av ett år, trenger du ikke betale skatt eller avgifter. En husstand kan samlet sett betale privatpersoner til å gjøre småjobber på hus, hytte eller bil for inntil 4000 kr i året. Men det er en betingelse at den som gjør jobben ikke driver eget firma i bransjen. Du kan altså ikke bruke en nabo som driver et malerfirma til å male huset ditt uten at det skal betale skatt, sier Strømme.

Har du betalt over 10.000 kontant?

Man kan bli holdt ansvarlig som privatperson hvis man har betalt kontant for oppdrag for mer enn 10.000 kroner – hvis rengjøreren eller håndverkeren ikke har betalt skatt og avgifter.

— Vi har blant annet en fersk dom fra Drammen. En privatperson kjøpte tjenester av en steinlegger, ble tatt for det, og måtte betale skatter og avgifter steinleggeren ikke hadde betalt, sier Strømme.

— 10.000 kroners-regelen gir oss mulighet til å følge transaksjonen. Sjekker vi firmaet på et senere tidspunkt og oppdager at du har betalt kontant, kan du bli pliktig til å betale skatter og avgifter.

— Får du utført en fast tjeneste, som at noen vasker hos deg eller gjentatte ganger hjelper deg med håndverkerarbeid, anbefaler vi at du registrerer det hos Skatteetaten. Dessuten bør du overføre pengene, ikke betale kontant.

Finn.no er i samme konsern som Schibsted-avisene