3,12 millioner statskirkemedlemmer over 15 år får i disse dager valgkort. Det er første gang Den norske kirke henvender seg samlet til alle sine registrerte medlemmer. Og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Mange blir så provoserte over at de står oppført som medlemmer at de kaster seg på tråden til næreste prostikontor, og gir personen i andre enden det glatte lag. På helsa løs— Det går på helsa løs for mange, sier sogneprest i Eidsvåg og fungerende prost Trond Wathne i Åsane og Arna prosti til Bergens Tidende.

Også Kirkerådet får mange sinte telefoner og e-poster.

— Den siste uken har vi fått 50-60 telefoner hver dag, forteller avdelingsdirektør Ole Inge Bekkelund i Kirkerådet.

— Mange tror at kirken får større økonomisk støtte som følge av at folk står feiloppførte. Dette er en myte vi prøver å avlive, sier han.

Går ut over andreIfølge Human-Etisk Forbund går medlemsrotet i Den norske Kirke ut over de andre tros- og livssynsorganisasjonene. Slik støtteordningen er utformet får eksempelvis Human-Etisk Forbund rundt regnet 14 kroner for hvert medlem kirken mister.

Tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke får penger basert på kirkens budsjett og medlemstall. Støtten per medlem beregnes ut fra overføringene Den norske kirke får via statsbudsjettet delt på antall statskirkemedlemmer. Jo flere medlemmer kirken har, jo mindre får andre tros- og livssynssamfunn.

Da Kirkens felles medlemsregister ble etablert i 1998, ble folkeregisteret lagt til grunn. Ikke-medlemmer skulle lukes ut etter hvert. Målet var å gjøre etableringen av registeret så rimelig som mulig.

Tror ikke på medlemsras- Gang på gang har vi bedt departementet om midler til å rydde opp. Først i år har vi fått penger, sier Bekkelund.

Og nå skal det ryddes opp. Sammen med valgkortet ligger en ferdig frankert konvolutt til bruk for dem som feilaktig er oppført som medlem i Den norske kirke. Konvolutten kan ikke brukes til å melde seg ut, den er kun ment for å slette feiloppføringer. Skal man melde seg ut, må man bruke en egen utmeldingsblankett.

Avdelingsdirektør Bekkelund i Kirkerådet har imidlertid liten tro på noe medlemsras.

— Kanskje 5.000 færre enn i dag? Jeg vet ikke, men folk skal få fasiten med en gang.

En undersøkelse Norstat gjorde for Human-Etisk Forbund i 2007 antydet at mer enn 100.000 kan være feiloppført som statskirkemedlemmer. (©NTB)