PADANG: Ti landsbyer er lagt i grus etter at en tsunami feide inn over øygruppen Mentawai utenfor Sumatra mandag kveld. Over 280 personer mistet livet, over 400 er savnet.

Samtidig har vulkanen Merapi på øya Java våknet til liv og kostet 29 mennesker livet. Flere tusen har måttet evakuere, og indonesiske myndigheter gjør nå sitt beste for å håndtere to store katastrofer.

– De har mistet hjemmene sine og trenger mye hjelp og bistand nå. Det har kommet noen telt hit, men vi trenger fortsatt mye mer, sier Harmensyah, som leder myndighetenes krisehåndtering i Vest-Sumatra.

– Vi leter fortsatt etter de savnede. De kan være i åsene, begravet av vrakrester, eller skyldt på havet, sier tjenestemannen Ade Edward.

Vegg av vann

Overlevende forteller skremmende historier etter at en vegg av vann knuste over 200 hus på Mentawai-øyene. Tsunamien ble utløst av et jordskjelv, og øyboerne fikk ingen forvarsler på hvilke krefter vannet skulle ramme dem med.

– Om lag ti minutter etter skjelvet hørte vi en høy, tordnende lyd. Vi gikk ut og så bølgen komme. Vi prøvde å løpe til et høyere område, men bølgen var mye raskere enn oss, forteller den 32 år gamle bonden Borinte på øya Nord-Pagai.

Han overlevde ved å klamre seg fast til en plankebit. Kona og de tre barna deres mistet livet.

– Jeg er så lei meg for at jeg ikke kunne redde kona og barna fordi jeg fikk panikk og ikke visste hva jeg skulle gjøre, sier han.

De første TV-bildene fra øyene viser sjokkerte innbyggere som går gjennom ruinene av husene sine. Flere fiskere var ute da tsunamien rammet, og en rekke omkomne skyller i land på strendene.

Evakuert

Flere hundre kilometer unna, på øya Java, er om lag 30.000 mennesker innlosjert i midlertidige leire etter at Merapi pumpet ut lava, gass og glødende aske tirsdag.

ASKE: En landsby ved Merapi-vulkanen er dekket av aske etter at vulkanen hadde flere utbrudd tirsdag. Flere tusen mennesker er evakuert. (Foto: Reuters / Scanpix) Foto: Reuters / Scanpix

– Til nå er 29 personer døde. De fleste av dem hadde brannskader på mellom 45 og 90 prosent av kroppen og var dekket av vulkanaske, sier talsperson Banu Hermawan for Sardjito-sykehuset i byen Yogyakarta.

Blant de døde er en eldre mann som lenge har vært kjent som den nesten 3.000 meter høye vulkanens «portvokter», også omtalt som «bestefar Marijan». Han ble funnet i sitt utbrente hus, 4 kilometer fra vulkantoppen.

Vil hjem igjen

Men selv om lokale myndigheter har klart å evakuere mange, har flere tusen nektet å dra fra faresonen.

– Mange trodde ikke vulkanen skulle få utbrudd, og selv om den gjorde det, trodde de ikke hjemmene deres skulle rammes, sier Priyadi Kardono, talsperson for myndighetenes krisehåndtering i området.

– De er fortsatt i faresonen, men vi tvinger dem ikke til å dra. Nå som de har hørt om dødsfallene, håper vi de ønsker å komme ned.

Flere av de evakuerte prøvde onsdag å ta seg inn i området igjen. De er bekymret for husdyr og levebrød, og flere lastet motorsykler og biler med gress og satte kursen mot vulkanen.

– Jeg ønsker å finne gress så jeg kan mate dem og melke dem, sier 55 år gamle Bardi Wiyono om de fem kuene hjemme.

– Jeg har en motorsykkel, så jeg kan komme meg raskt unna.

Hjelpearbeid

Indonesiske myndigheter har fått to omfattende katastrofer i hendene, og redningsmannskaper og frivillige gjør så godt de kan i letingen etter både overlevende og omkomne. Samtidig trenger flere tusen evakuerte og rammede forsyninger og hjelp.

Også Røde Kors er i full gang med redningsarbeid etter dobbeltkatastrofen. En frivillig i organisasjonen mistet livet da han prøvde å hjelpe folk å evakuere fra landsbyen Kinahrejo.

– Han hjalp mennesker i landsbyen med evakueringen, men rakk ikke å rømme fra nedfallet av varm aske, forteller kommunikasjonssjef Bernt G. Apeland i Røde Kors.