Skolen har ikke et tradisjonelt KRL-fag, men har fått godkjent et fag som kalles «Kristenliv». Der har kristendommen en mye mer fremtredende plass enn i KRL, og den kristne etikken vektlegges sterkt.

Skjærgårdsskolen ble godkjent som friskole høsten 2001. I søknaden heter det at «elevene skal lære det Jesus levde og lærte. Vi skal ikke bare ha kunnskap om dette, men også kjennskap — vi skal gjøre det vi lærer». Om likestilling heter det i søknaden at gutter og jenter er skapt forskjellige, og at det vil «influere på undervisningen i enkelte emner».

I mai ble det kjent at det ble forekom tungetale i skoletimene helt ned i 2. og 3. klasse, og noen foreldre tok sine barn ut av skolen i protest. Men i den godkjente fagplanen åpnes det faktisk for at tungetale - eller bønn i Den Hellige Ånd - kan forekomme.

Arbeidstilsynet og Fylkesmannen i Aust-Agder er bekymret for hvordan skolen ledes. Av organisasjonskartet fremgår det at Jesus Kristus og Glenn Rasmussen er henholdsvis øverste leder og nestleder. Resten av organisasjonen er det vanskelig å finne ut av. Det er for eksempel ikke oppnevnt noen med ansvar for helse, miljø og sikkerhet.

Rasmussen, som er pastor og skoleleder ved Skjærgårdsskolen, uttalte i vår avis i går at han er utvalgt av Gud til å lede skolen. Han fikk jobben etter at pastor Enevald Flåten i menigheten Levende Ord i Bergen fikk en åpenbaring fra Gud om at «her er det en hyrde som kan styre skolen». Med en slik praksis er det ikke til å undre seg over at tilfeldighetene kan få betydelig spillerom.

Skjærgårdsskolen mottar statsstøtte tilsvarende 85 prosent av driftskostnadene, og skal være et privat, kristent alternativ til den offentlige skolen. Skolen er forpliktet til å gi elevene et tilbud som samlet sett er jevngodt med opplæringen i den offentlige grunnskolen. Slik det er avslørt at skolen fungerer, kan vi vanskelig skjønne at det er mulig, og det rammer barna.

Skjærgårdsskolen er egen stiftelse, men regnes av menigheten SkjærgårdsKirka som en del av denne. Dermed blir det ikke et klart skille mellom skole og menighet. Lærere blir ansatt i menigheten, under pastorens ledelse. Avsløringene om Skjærgårdsskolen er graverende, og viser hvor nødvendig det er at tilsynsmyndighetene fører kontroll. Skolen er pålagt å rydde opp i de kritikkverdige forholdene, og har frist til 1. september. Gjør ikke ledelsen noe med dette, må det få konsekvenser for godkjenningen.