KISANGANI: Lørdag ble det kjent at drapsdømte Tjostolv Moland (28) har fått malaria i fengselet i Kisangani, der han sitter sammen med Joshua French (27), skriver Aftenposten.no.

— Han er veldig, veldig syk nå, sa Molands advokat Morten Furuholmen til Aftenposten.no lørdag kveld.

Søndag morgen var imidlertid nordmannen på bedringens vei, før han søndag ettermiddag ble raskt dårligere igjen.

— Jeg snakket med Joshua French nå for halvannen time siden, og da var Tjostolv blitt dårligere igjen, forteller advokat Furuholmen til Aftenposten.no ved 16.30-tiden søndag.

Ifølge Furuholmen får Moland fortsatt intravenøs behandling, og skal være dårlig.

— Da jeg snakket med Joshua ga han uttrykk for at det var helt avgjørende at Moland fikk legebesøk. Hvis ikke er det ikke sikkert hvordan dette hadde gått. Han virket bekymret, forteller Furuholmen.

Ifølge advokaten er det lenge siden de to nordmennene har fått malariamedisiner, og han frykter at dette kan være årsaken til at Tjostolv Moland nå er blitt syk.

— Det virker som om det er en veldig kraftig malariasykdom, dette, men jeg er jo ingen ekspert på området, sier Furuholmen.

Var feberfri søndag morgen

Den kongolesiske legen, Jean-Paul Lombale, som behandler Moland var på en visitt i sentralfengselet søndag morgen. Da følte Moland seg bedre, og skal ha vært feberfri.

— Han fortalte meg at natten hadde gått greit, selv om sykdommen gjør det vanskelig for ham å drikke. Han følte seg svak etter dager med feber, men utviklingen hans er god, sa legen til Aftenposten.no i Kongo da.

På ettermiddagen kom feberen altså tilbake.

Under et besøk hos Moland søndag ettermiddag konstaterte legen at Moland har mageproblemer. Han har nå fått medisiner mot dette.

Også den norske sjømannspresten i området har besøkt Moland søndag.

Våger ikke dra på sykehus

Moland frykter å bli lynsjet dersom han blir lagt inn på sykehus, melder NTB.

Årsaken er ifølge NTB medieoppslag om at Moland skal ha tilbudt seg å trene styrker for opprørslederen Laurent Nkunda.

Nkundas gruppe CNDP har ifølge FN stått bak vilkårlige drap og overgrep mot sivilbefolkningen i Kongo, og kan ha gjort seg skyldig i krigsforbrytelser. Han sitter i dag i husarrest i Rwanda.

— De har vært livredde etter oppslagene i norsk presse om Nkunda. Dersom dette kommer ut der nede, har de grunn til å være nervøse, sier nordmennenes norske advokat Morten Furuholmen til VG.

Nye bevis til ankesak

For noen uker siden ble Tjostolv Moland sammen med Joshua French dømt til fem ganger dødsstraff for blant annet drap og spionasje av en militærdomstol i Kisangani.

Nordmennene har anket dommen, og hevder at de ved hjelp av sin norske advokat Morten Furuholmen har skaffet dokumentasjon som skal bevise at de er uskyldige.

De to nordmennene blir imidlertid nektet å legge fram nye bevis for ankedomstolen. Ankesaken er fastsatt til 13. oktober.