Brødrene Morten Stubstad og Roy Parker Stubstad innkasserte 17,5 millioner kroner for naboeiendommene Hummerviga 19 (t.v.) og 21 (t.h.) i Søgne. Nå er de stevnet for retten av Anbjørn Øglend, som ønsker å heve kjøpet. Foto: Kjartan Bjelland
Hummerviga 21 består av hytte og sjøbod. Fritidseiendommen ligger idyllisk til i Hummerviga i Søgne. Foto: Kjartan Bjelland
Etter at Anbjørn Øglend og familien fant ut at det ikke ble sommerferie i Hummerviga, kjøpte Øglend denne eiendommen for 17 millioner på Krossneset. Foto: Roald Ankersen
Anbjørn Øglend skal ha tjent over 360 millioner kroner i 2014, da han solgte deler av slakterivirksomheten sin til samvirkegiganten Nortura. Foto: Geir Sveen, Stavanger Aftenblad
Egersunderen Anbjørn Øglend står bak Prima Gruppen. Foto: Prima Jæren

SØGNE: — Jeg føler meg lurt, sier Anbjørn Øglend.

— Dette er storm i et vannglass, sier Morten Stubstad, som solgte eiendommen i Hummerviga til Øglend.

Egersunderen Anbjørn Øglend i Prima Gruppen regnes som en av de mest vellykkede gründerne i Rogaland. Ifølge Dagens Næringsliv tjente han over 360 millioner kroner i 2014 da han solgte deler av slakterivirksomheten til samvirkegiganten Nortura.

På nyåret 2015 betalte Øglend henholdsvis 7,5 og 10 millioner kroner for to naboeiendommer i lune og landfaste Hummerviga i Søgne.

— De to hyttene ble kjøpt som én eiendom. Vi skulle bruke den ene delen i firmasammenheng og den andre privat, sier han.

Les:

Har stevnet selgeren

Egersunderen Anbjørn Øglend står bak Prima Gruppen. Foto: Prima Jæren

I forbindelse med en befaring i området i januar i fjor, oppdaget Søgne kommune at hytta og sjøboden i Hummerviga 21 var bygd ulovlig høye.

Den økte høyden førte til at areal på loftet både i hytta og sjøboden var målbart, noe som ifølge administrasjonen var i strid med godkjenningen. Etter en befaring i april sendte kommunen stoppordre på alt videre arbeid på eiendommen.

— Kommunen har bare gjort jobben sin. Det er selger vi føler oss lurt av. På bakgrunn av det har vi saksøkt selger, og ønsker å heve kjøpet. Jeg hadde ikke kjøpt en eiendom til 17,5 millioner hvis jeg visste at den var ulovlig oppført, sier Øglend.

Jeg hadde ikke kjøpt en eiendom til 17,5 millioner hvis jeg visste at den var ulovlig oppført.

Da familien innså at det ikke ble sommerferie i Hummerviga, betalte Øglend nye 17 millioner for en fritidseiendom på Krossneset.

— Vi var innstilte på å ha et familiested på Sørlandet, og fikk en fin sommerferie på Krossneset, sier Øglend.

Les:

Morten Stubstad bekrefter at han som selger er stevnet i saken. Han sier de ønsket å gå i dialog med kjøperen.

Hummerviga 21 består av hytte og sjøbod. Fritidseiendommen ligger idyllisk til i Hummerviga i Søgne. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi føler oss dradd etter ørene inn i rettsapparatet. Vi solgte ei hytte som ikke var helt ferdig, og har ønsket å rydde opp i de forholdene kommunen påpeker, sier Stubstad, som presiserer at han ønsker å ha et godt og ryddig forhold til Søgne kommune.Det er han som har stått for store deler av byggingen av fritidseiendommene på de to adressene i Hummerviga, nr. 19 og nr. 21. ## Får fremme reguleringsendring

Eierskapet deler Morten Stubstad blant annet med broren Roy Parker Stubstad. Han er gift med Gry Vibeke Aga Stubstad, som representerer Frp i plan- og miljøutvalget. Hun erklærte seg inhabil da dispensasjonssøknaden for den økte mønehøyden i hytta og sjøboden ble behandlet i møtet 3. mars.

Med to mot sju stemmer falt Frp sitt forslag om å innvilge dispensasjonssøknaden og ettergodkjenne den økte høyden i Hummerviga 21. Det ble i stedet et flertall på fem (H, Frp, KrF) mot fire (Ap, V, MDG) for å la eierne fremme en mindre reguleringsendring for eiendommens utnyttelsesgrad og mønehøyde.

— Hva tror du utfallet av saken blir?

— Det vil ikke jeg forskuttere, det er det opp til politikerne å beslutte. Men om de godkjenner reguleringsendringen, vil det være i tråd med kommuneplanen, sier Stubstad, som slår fast at han og administrasjonen i Søgne kommune har «noe ulikt syn på hvordan en foretar oppmålingen».

— Her er det stor usikkerhet om hva som er rett og galt, mener Stubstad.

Les:

— Janteloven er sterk

Han har også tidligere vært i kommunens søkelys for ulovlig bygging i strandsonen.

I 2013 fikk Stubstad ettergodkjent sjøbodene og brygga i Hummerviga 19, den delen av eiendommen Øglend ønsket å benytte i firmasammenheng. Administrasjonen mente at Stubstad i strid med godkjenningen hadde endret plassering på bodene, økt mønehøyden og bygd ei brygge som ikke var omsøkt.

Når naboer klager, havner en fort i søkelyset. Janteloven er sterk.

Saken endte med at politikerne med fem mot fire stemmer gav dispensasjon for forholdene.

- Her var det mer snakk om hvor mye som skal stå igjen når en får lov til å restaurere noe. Er det én eller ti stokker? Når naboer klager, havner en fort i søkelyset. Janteloven er sterk, konstaterer Stubstad i sin kommentar til den saken.

DNB Eiendom: - Ikke vårt ansvar

DNB Eiendom avviser at de kan lastes for noe i forbindelse med salget av eiendommene i Hummerviga i Søgne.

Anbjørn Øglend, som vil heve kjøpet til 17,5 millioner kroner, er svært kritisk til DNB sin rolle i forbindelse med kjøpet.

- Jeg mener de ikke gjorde jobben sin overhodet. Jeg har satt i gang en juridisk gjennomgang, men har ennå ikke tatt stilling til om vi foretar rettslige skritt overfor dem, sier Øglend.

Etter at Anbjørn Øglend og familien fant ut at det ikke ble sommerferie i Hummerviga, kjøpte Øglend denne eiendommen for 17 millioner på Krossneset. Foto: Roald Ankersen

Det var DNB Eiendom som meglet salget av Hummerviga 19 og 21. Jøran Flakk, leder av DNB Eiendom Kristiansand, sier at saken er kompleks og beklagelig.— Det er beklagelig med enhver konflikt hvor kjøper opplever å få noe annet enn det han har kjøpt, sier Flakk. Han sier at megler ikke kan holdes ansvarlig for lovligheten av bygget de selger.

— Det ansvaret påhviler selger alene. Det er urimelig å mene at megler skal være en garantist for lovligheten med inngående kjennskap til byggtekniske detaljer. Noen ganger skjer det at bygg viser seg å være ulovlig oppført, da er det naturlig at reklamasjonen retter seg mot selger, sier han.

— Var megler klar over at eiendommen i Hummerviga var i kommunens søkelys på salgstidspunktet?

- Ikke som jeg kjenner til. Får vi positiv kunnskap om at noe er galt, eller kommer over åpenbare brudd på forskrifter, er vi pliktige til å informere kjøper. I Hummerviga er det snakk om at mønehøyden er noen centimeter over det som var gitt tillatelse for. Det ligger ikke innenfor det man kan forvente at megler skal forventes å oppdage , mener Jøran Flakk.