Ingen andre album har vært mer populære i sin første uke i salg på Itunes Music Store enn Coldplays «Viva la Vida or Death And All His Friends », som er den fulle tittelen på albumet.

Albumet er det flest har lastet ned lovlig verden over.

Det var etterspurt allerede før det ble lansert 12. juni, og innehar også rekorden som det mest forhåndssolgte albumet på Itunes gjennom tidene.

Dette overrasker ikke Simen Eidsvåg i EMI Music Norway.

— Mange trofaste fans

— Colplay har et bra navn, og mange trofaste fans. Det nye albumet skiller seg ut fra de tre foregående, og er et steg videre for gruppa, sier han.

Han mener den første singelen fra albumet, «Violet Hill», utmerker seg.

— Den er ikke en klassisk oppbygd låt, og ingen typisk hit. Det er ikke mange som tør å gjøre noe så annerledes, og det synes jeg er tøft.

To millioner nedlastinger

Singelen ble tilgjengelig for fansen allerede 29. april. Da kunne du i en uke laste den ned gratis på Coldplays MySpace-side.

Dette resulterte i over to millioner nedlastinger før «Violet Hill» ble lagt ut for vanlig digitalt salg 6. mai.

Da albumet kom ut hadde folk gått og nynnet på Coldplays låter en stund. Etter suksessen med den første singelen la nemlig britene ut hele albumet på MySpace-siden en uke før utgivelsen.

Det var vel og merke kun for gjennomlytting, og ikke nedlasting.

Topper albumlista

Albumet ble møtt med blandede kritikker fra pressen, men det satte ikke noen stopper for salget.

— Mannen i gata har kunnet gjøre opp sin egen mening om albumet med å høre det på My Space, og bryr seg ikke om hva kritikerne måtte mene, sier Eidsvåg.

«Viva la Vida» troner øverst på albumlista på britiske Itunes. Nå har også bandets andre singel, tittelsporet «Viva la Vida», klatret til toppen av singellista. Den passerer «Clocks» som britenes mest etterspurte singel på Itunes.

Første nummer én hit i USA

Det er dessuten Coldplays første nummer én hit i USA. Den toppet listen Billboard Hot 100 forrige uke, men har denne uka falt ned til en 6. plass bak blant andre Rihanna, Natascha Beddingfield og Katy Perry.

Sistnevntes singel «I Kissed A Girl» ligger nå helt på topp etter to uker på lista.

Ingen kan derimot matche Coldplay på albumlista The Billboard 200. Denne uka stjal nykommeren førsteplassen fra Lil Wayne og hans album «Tha Carter III».

Slått av Espen Lind i Norge

På albumlista for norske Itunes må Coldplay se seg slått av Espen Lind med hans nye album «Army of One».

Til gjengjeld topper «Viva la Vida» VG-lista Topp 40 album for andre uke på rad, og det er allerede solgt i 30.000 eksemplarer.

Albumet har i tillegg nummer én plasseringer i Storbritannia, Japan, Australia, Canada, Frankrike og Tyskland.

Konsertbilletter revet bort

Singelen til Coldplay ligger ikke blant de 20 mest nedlastede sangene på Itunes her hjemme, og den er heller ikke inne på Topp 20 singellista.

At Coldplay er populære i Norge er det likevel ingen tvil om.

Billettene til konserten deres i Oslo Spektrum 19. september var nemlig revet bort en time etter de ble lagt ut for salg.