OSLO: — Vi er opptatt av å oppnå to ting. Det ene er at vi får en AFP-ordning som gjør at folk kan gå av på en ordentlig og fin måte selv om de velger å slutte i arbeidslivet når de er 62 år. Det andre er at det skal være mulig å kombinere arbeid og pensjon, og at det skal lønne seg å stå i arbeid, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) etter onsdagens møte i kontaktutvalget mellom regjeringen og partene i arbeidslivet.

Han konstaterte at den nye ordningen ikke kan bli «kliss lik» dagens ordning. Statsministeren står fast på at den nye AFP-ordningen må tilpasses pensjonsreformen.

— Med den nye ordningen blir alle omfattet av folketrygden når de fyller 62 år. AFP-ordningen må tilpasses det nye pensjonssystemet, fastholdt han.

Hva dette betyr konkret for dem som velger AFP kunne han ikke si noe sikkert om.

— Det er det partene skal forhandle om i lønnsoppgjøret. Jeg tror de blir enige. Vi skal ha nær kontakt med partene. Vi skal ha en god AFP-ordning for 62-åringer, men det skal lønne seg å jobbe, gjentok Stoltenberg.

Tøffe tak

I Kontaktutvalget møtes hovedorganisasjonene i arbeidslivet og representanter fra regjeringen. Tema for onsdagens møte var de kommende lønnsforhandlingene. LO-leder Roar Flåthen varslet tøffe forhandlinger, mens NHO-direktør Finn Bergesen jr. trodde det måtte være mulig å komme fram til en løsning uten at streikevåpenet blir tatt i bruk.

Bergesen ertet på seg Flåthen da han lot falle en bemerkning om at «LO alltid truer med streik før forhandlinger».

Om det vil bli konflikt, mener Flåthen er avhengig av om det blir enighet om AFP eller ikke.

— Vi er avhengig av en god løsning. Hvis vi ikke kommer i mål, blir det konflikt, konstaterte LO-lederen.

Han understreket at LO går inn i forhandlinger for å forsøke å komme fram til løsninger, men gjorde det samtidig klart at det ville bli et tøft og komplisert lønnsoppgjør som starter i mars.

YS: Ikke dagens modell

Lederen i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, YS, Tore Eugen Kvalheim, sier at AFP også vil bli et sentralt tema for YS i forhandlingene.

— Men de som tror at morgendagens modell vil bli som dagens modell, tar feil, slår han fast overfor NTB.

Han sier at AFP er en tilleggsdimensjon i oppgjøret som vil gjøre det krevende å finne fram til en løsning.

— Vi må finne fram til gode løsninger for 62-åringene som vil gå av, men det er neppe noen som får det helt som de vil, sier han.

To modeller

Unio-leder Anders Folkestad, som blant annet har mange lærere i sine rekker, sier til NTB at lærerne trenger AFP som en «redningsplanke».

— Jeg reagerer litt på statsministerens understrekning at det skal lønne seg å fortsette i arbeid. Mange av våre medlemmer er i den situasjonen at de ikke makter å fortsette i jobben sin etter 62 år. Derfor er det viktig at sluttsummen for disse blir like bra som i dag, sier han.

Folkestad skisserer to ulike AFP-modeller som kan eksistere side om side, en modell for dem som vil fortsette å arbeide i tillegg til AFP og en for dem som ikke makter mer.

— Dette har vi spilt inn i AFP-utvalget, men vi får ikke gjennomslag i denne omgang, konstaterer UNIO-lederen.