Storberget: - Kjenner ikke til amerikansk overvåking

Oslo (NTB-Jon Even Andersen): Flere hundre nordmenn skal være registrert som «mistenkelige» av en etterretningsgruppe som driver overvåking for USA i Norge, melder TV 2. Justisminister Knut Storberget (Ap) har ikke vært kjent med overvåkingen.

USA har de siste ti årene bygd opp etterretningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) ved sine utenriksstasjoner verden rundt. I Oslo har målet ifølge TV 2 vært å drive systematisk overvåking av nordmenn. Hovedkvarteret var i den såkalte Handelsbygningen, like ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

Ifølge TV 2s kilder består gruppen av et sted mellom 15 og 20 personer. Disse skal ha jobbet på skift og drevet overvåking 24 timer i døgnet. Flere av gruppens medlemmer har tidligere jobbet i norsk politi.

Personer som er blitt oppfattet som mistenkelige og mistenkelig aktivitet er blitt registrert og fotografert, og deretter er rapportene blitt levert ambassadens sikkerhetsoffiser der materialet er analysert og lagt inn i en database ved navn SIMAS (Security Incident Management Analysis System).

Flere hundre nordmenn skal ha sitt navn i denne basen, opplyser kilder til TV 2. For disse kan registreringen være ensbetydende med at de blir nektet innreise til USA. (©NTB)