Mer enn 220 mennesker ble såret i det grufulle angrepet, som skjedde i Al-Sadriya-distriktet sentralt i den irakiske hovedstaden, der det hovedsakelig bor sjiamuslimske kurdere.En selvmordsbomber detonerte en bombe i lastebilen han satt i midt i den travleste tiden på markedet, da folk skulle handle inn mat før portforbudet satte inn klokken 21 lokal tid.

Dødstallet steg kraftig utover ettermiddagen lørdag. Lørdag kveld opplyste en sikkerhetstjenestemann til nyhetsbyrået AFP at tallet på drepte hadde passert 120. Svart røykAngrepet er dermed det verste hittil i år, og det blodigste i Bagdad siden mer enn 200 mennesker ble drept i et bombeangrep i det fattige strøket Sadr-byen i november i fjor.

Den massive eksplosjonen sendte en sky av svart røyk til værs. Ifølge politiet etterlot den et dypt krater i bakken midt på markedet. Ambulansene gikk i skytteltrafikk mellom markedet og lokalsykehusene i området.

Den siste tiden har sunnimuslimske opprørere særlig rettet sine angrep mot markeder og andre steder der den sjiamuslimske delen av befolkningen samles. Dette kan føre til at sjiamuslimske militsgrupper reagerer med å bortføre og drepe flere sunnimuslimske menn, frykter BBCs reporter i Bagdad.

I fjor krevde volden mellom sunni— og sjiamuslimer over 34.000 menneskeliv, ifølge FN. Irakiske myndigheter og USA planlegger nå å sende opptil 80.000 soldater til Bagdad i et forsøk på å stanse volden.

Fredag konstaterte en amerikansk etterretningsrapport at situasjonen i Irak ikke kan kalles annet enn en borgerkrig.

Flere bomberAngrepet i Bagdad skjedde bare timer etter at opprørere sprengte en rekke bilbomber andre steder i Irak. I Kirkuk lenger nord ble byen rystet av hele sju bombeangrep. To mennesker ble drept og 17 såret, i hovedsak kvinner og barn.

I Samarra nord for Bagdad angrep opprørere en politikontrollpost og drepte seks politifolk, opplyser politiet i området

Torsdag ble 73 mennesker drept og 163 såret i to selvmordsangrep i Hilla lenger sør i Irak. (©NTB)