Om lag halvparten av luften hadde gått ut av båten da kystvaktskipet ankom stedet. Båten ble oppdaget av et fly tirsdag kveld i sonen der den libyske kystvakten har ansvar for redningsaksjonene. Båten hadde ingen motor og lekket luft.

– Den libyske myndigheten som har ansvaret for søk- og redningsaktiviteter til havs, overtok ikke koordineringen av redningsoperasjonen som følge av mangel på marine ressurser, heter det i en uttalelse fra den italienske kystvakten.

Kystvakten varslet deretter myndighetene på Malta, hvis sone grenser til Libyas. Også Gibraltar ble varslet ettersom et forsyningsfartøy som seilte under Gibraltars flagg befant seg 9 nautiske mil fra gummibåten. Selv franske myndigheter ble varslet ettersom det franske selskapet Total har en boreplattform i nærheten.

– Ikke fransk ansvar

Frankrike svarte imidlertid ved å vise til at det ikke var noen skip med fransk flagg i området.

– Den italienske kystvakten tok dermed over koordineringen av redningsaksjonen som følge at vedvarende taushet fra maltesiske og gibraltarske myndigheter, opplyser den italienske kystvakten.

Det ble sendt et redningsfartøy til stedet som plukket opp i alt 84 migranter og flyktninger, deriblant seks kvinner og to barn.

Overfylt på Lampedusa

Tidlig onsdag morgen ble de overført til et italiensk skip, som deretter satte kursen mot den italienske øya Lampedusa. Da hadde gummibåten nesten sunket.

På Lampedusa er asylmottaket allerede overfylt ettersom det har ankommet hundrevis av nye asylsøkere nesten daglig de siste ukene.

Over 300 personer, de fleste fra Tunisia, ankom Lampedusa i 13 ulike båter natt til onsdag.

Mandag kveld reddet Maltas kystvakt 94 personer i Middelhavet, hvorav de fleste viste seg å være smittet av koronaviruset.