KRISTIANSAND: På et debattmøte om kinesisk eierskap mandag kveld, advarte Holmelid mot at utenlandske selskap blir for dominerende innen enkelte bransjer i norsk industri. Derfor vil han at staten kjøper seg opp til en tredjedel av norske industriselskaper for på den måten å sikre seg at hovedkontor og forskningsavdelinger blir liggende i Norge.

— Høyre kaller det for kommunisme, men de syntes det var helt greit at det kinesiske kommunistpartiet kjøpte opp Elkem, sa Holmelid da han innledet debattmøtet som var en del av Protestfestivalen.

Han har tidligere foreslått at solenergiselskapene Elkem Solar og Rec burde være aktuelle for staten.

— I dag sitter staten som eiere i Hydro og Statoil, men ikke i industri som skal være fremtidsrettet, sier Holmelid til fvn.no.

Holmelid, som selv har jobbet på Elkem, tror ikke de nye kinesiske eierne Blue Star vil flytte produksjon og forskningsavdeling fra Kristiansand til Kina. Men han tviler på at de vil sette i gang med utviklingsarbeid

— Elkem kommer til å fortsette med avansert arbeid på sitt kjerneområde. Men jeg tviler på om de kommer til å gå inn på nye områder som ligger utenfor kjerneområdet, sier Alf Holmelid.

Inngripen

Men Alf Holmelid tror heller ikke at det i dag finnes investorer i Norge som vil satse slik Elkem gjorde da de begynte å utvikle teknologien som i dag blir brukt hos Elkem Solar. Utviklingsarbeidet startet på 80-tallet og silisiumproduksjonen går ennå ikke for fullt.

— Det som er av kapital i Norge i dag blir investert på andre områder der du raskere får gevinst. Det å tenke 20 – 30 år framover i tid, er det stort sett bare staten som kan gjøre, sier Alf Holmelid.

— Hvis alle investeringer skjer innen olje og gass, er jeg bekymret for at vi i fremtiden ikke vil ha flere ben å stå på. Men det kommer et tidspunkt da vi trenger det, sier han.

Etter debatten i går møtte han Anders Schei (81), som med sine teorier la grunnlaget for Elkem Solar allerede på 80-tallet.

— Jeg ville jo gjerne at Elkem fortsatt skulle være norsk, men jeg tror nok de nye eierne er bedre enn Orkla og Hagen, og det var jo ingen norske som var interessert, sier Schei.

En tredjedel

Men Holmelid mener altså staten må sterkere inn. Ved å eie en tredjedel av et selskap, vil staten ha kontroll nok til å hindre at hovedkontor blir flyttet. I tillegg mener Holmelid at de kan kjempe for å beholde industriarbeidsplasser og ikke minst forskningsavdelinger i Norge.

— Du så hva som skjedde i Ericson. Der trakk de hele utviklingsavdelingen tilbake til Sverige, sier Holmelid.

Han har ingen tro på at Norge kan leve av å utvikle produkter som blir produsert andre steder, og mener det er tull at det ikke skal være industriarbeidsplasser i Norge.

— Elkem Solar er et godt eksempel på hvordan dette kan fungere. Der sitter folk med doktergrad og diskuterer med en dyktig operatør. Hadde vi ikke hatt en produksjon ved Elkems forskningsavdeling, er det tvilsomt at de hadde kommet så langt som i dag.

Senter

Elkem ble kjøpt opp av kinesiske Blue Star i år, og Elkem Solar i Kristiansand er blitt senter for konsernets silisiumavdeling. Forskningsdirektør Ragnar Tronstad sa under debattmøtet at han tviler på at verken produksjon eller forskningsavdeling blir flyttet. Blant annet fordi kineserne i hjemlandet sliter med at teknologi blir kopiert.

— Jeg tviler på at de flytter produksjonen. Flytter du den, mister du det gode samspillet du trenger mellom utvikling og produksjon, sier Ragnar Tronstad til fvn.no og viser til at Blue Star har beholdt både produksjon og utvikling i sin avdeling i Frankrike.