OSLO: Lørdag kveld ble den røde løperen rullet ut for Kon-Tiki med verdenspremière på Den norske filmfestivalen, skriver Aftenposten.

Suksessregissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg fikk Norge til å gå mann av huse for å se Max Manus for fire år siden. Billettsalget stoppet på utrolige 1 161 855 — solid rekord i nyere norsk kinohistorie.

— Skal vi og investorene få pengene våre igjen på Kon-Tiki, må vi selge ca. halvparten av det Max Manus gjorde. Vi er også avhengige av et godt internasjonalt salg, sier den norske hovedprodusenten Aage Aaberge i Nordisk Film Production Norway.

Fikk penger «av alle»

Med 24 investorkilder i syv land fikk Aaberge og den britiske, Oscar-vinnende produsenten Jeremy Thomas stablet på beina et budsjett på 93 millioner kroner. Svært mye av dette er gått med til å lage 500 sekvenser med spesialeffekter, også det ny norsk filmrekord.

— Vi søkte om penger fra omtrent alt som kan krype av gå av tilgjengelige filmfond i Norge, Skandinavia og Europa, og fikk faktisk penger fra alle sammen. Det har jeg aldri før opplevd som filmskaper, forteller Aaberge.

— I Norge er Heyerdahl en del av vår folkesjel. Og boken han skrev etter ekspedisjonen, og den Oscar-vinnende dokumentarfilmen, har gjort historien om Kon-Tiki verdensberømt. Det er som å sitte på gull, og et stort fortrinn å ha når vi nå skal selge filmen til hele verden, legger han til.

I september skal filmen vises i Special Presentation-seksjonen på den internasjonale filmfestivalen i Toronto i Canada.

— Hos vår internasjonale salgsagent Hanway Films er det nå full rulle for å promotere filmen, og tilstedeværelsen i Toronto blir svært viktig for det internasjonale salget, sier Aaberge.

På kino fredag

Fredag er det première på filmen på kinoer over hele landet, og Kon-Tiki har ca. tre måneder på seg til å nå målet om 600 000 solgte billetter. Først i begynnelsen av desember slippes filmen på DVD.

Pål Sverre Hagen får mye skryt både fra filmanmelderne og Heyerdahl-familien for hans rolletolkning som Thor Heyerdahl. Regissørene Rønning og Sandberg sier Hagen var et udiskutabelt førstevalg til rollen, både fordi han fysisk ligner på Heyerdahl, men også fordi han er en smart og dyktig skuespiller som går dypt inn i de figurene han skal forestille på film.

— Det vanskeligste med denne filmen var selvsagt å spille en så kjent person som Heyerdahl. Jeg brukte mye tid på å gjøre research rundt ham, leste flere av hans bøker, så på gamle filmklipp og hadde mange og lange samtaler med hans sønn Thor Heyerdahl jr. Han har vært en av mine viktigste støttespillere i prosessen, sier Hagen.

Også Agnes Kittelsen, som spiller Heyerdahls kone Liv, vektlegger at det stiller strengere krav til henne som skuespiller når hun skal spille en som faktisk har levd.

— Liv var langt mindre dokumentert enn Thor, så for min del var familiemedlemmene den viktigste inspirasjonen i utformingen av rollefiguren, sier Kittelsen.

Et lettelsens sukk

Thor Heyerdahl jr. er strålende fornøyd med filmatiseringen, og mener faren ville ha trukket et lettelsens sukk om han hadde fått se den. I årevis motsatte eksepdisjonslederen seg forespørsler om kjøp av filmrettighetene til historien.

— Far var, i motsetning til hva mange tror, ganske sjenert. Han var veldig redd for at en slik film ville bli for nærgående i forhold til privatlivet og familien. Men her har filmskaperne opptrådt ryddig og respektfullt, sier han.

— Hvor historisk korrekt er Kon-Tiki om det som faktisk skjedde på flåten og i forholdet mellom din far og mor?

— Dette er jo ikke en dokumentarfilm, men en dramatisk fremstilling. Filmskaperne har tatt seg en del kunstneriske friheter. Det må de jo ha lov til å gjøre når de skal lage en underholdningsfilm. Men du kan godt si at Kon-Tiki er så nær begivenhetene som en film faktisk kan komme, sier Heyerdahl.