OSLO: Målingen er basert på et utvalg på 1.000 personer og er gjennomført mellom 9. og 15. august. De har blitt spurt hvilket parti de ville ha stemt på hvis det hadde vært stortingsvalg i dag.

Aps oppslutning på 39,1 prosent innebærer en fremgang 10,8 prosentpoeng fra forrige måling i juli. Professor i statsvitenskap, valgforsker Bernt Aardal, tror økningen skyldes at Ap henter velgere blant hjemmesittere som har stemt på partiet før. Valgforskeren tror utslagene kanskje ville ha vært annerledes hvis spørsmålet gjaldt kommunevalg.

– Det ser ut til at sympatieffekten er betydelig, men det er et åpent spørsmål hvor sterkt dette vil slå ut ved det kommende valget. Kanskje vil vi få mindre utslag fordi det er kommunevalg, sier Aardal.

Blant de andre partiene er det Høyre og Fremskrittspartiet som utmerker seg. Høyre faller 5,7 prosent til 22,2 prosent. Frp faller 5,1 prosentpoeng til 17,5 prosent.

Sosialistisk Venstreparti går tilbake 0,8 prosentpoeng til 6,2 prosent og Senterpartiet øker sin oppslutning med 0,4 prosentpoeng til 4,8 prosent. Kristelig Folkeparti går fram 1,6 prosentpoeng til 5,8 prosent. Venstre faller 1,4 prosentpoeng til 3 prosent og blir pustet i nakken av Rødt, som går fram 0,7 prosentpoeng til 1,7 prosent. (©NTB)