ARENDAL: Sammen med reggae-dude Damien "Junior Gong" Marley (Ja, han er yngste sønn av sin far Bob) ankommer New York-rapperen NAS Tromøya til årets Hovefestival.

De to går på scenen sammen torsdag 1. juli.

– Denne bookingen har vi jobbet lenge med og vi er superglade for at NAS nå er på plass, sier bookingsjef Toffen Gunnufsen.

Han håper å slippe enda flere navn allerede om noen dager.

— Vi skal ha et fett hiphopprogram i 2010 også, sier han.

90-tallsikon

NAS er en av 90-tallets hiphop-røvere, og debutalbumet Illmatic (1994) holdes for å være en klassiker i sin sjanger. Mellom 2001 og 2005 hadde NAS en aldri så liten beef med Jay-Z, og de snekret låter der de disset hverandre annenhver gang. Krangelen begynte da Jay-Z kalte NAS for "fake". NAS svarte med å sammenligne Jay-Z med sigarett-figuren Joe Camel. I 2005 endte de feiden, og opptrådte sammen.

Damian Marley er den yngste sønnen til Bob Marley og har siden debuten i 1996 vunnet hele tre Grammies og samarbeidet med artister som Gwen Stefani, Mariah Carey og Snoop Dogg.

– Hovefestivalen har alltid lagt vekt på hiphop-delen av programmet, og det føles derfor veldig bra å kunne følge opp med to navn som dette. Dette er egentlig tre konserter i en: Både NAS og Marley kommer til å gjøre et sett hver med egne klassikere, i tillegg blir det et sett med låter fra det nye albumet deres. Dette kommer til å bli en uforglemmelig opplevelse for alle som er glad i hiphop og rytmisk musikk, sier festivaleier Melvin Benn i Festival Republic.

Vil bygge skoler

25. mai slipper duoen sitt første album sammen; Distant Relatives. På albumet bidrar også K'Naan, Joss Stone og Lil Wayne.

— Vi ønsker å sluse overskuddet av albumsalget inn i skoleprosjekter i Afrika, blant annet i Kongo, sa NAS til MTV under Grammyutdelingen i fjor.

— Vi har forsøkt å skape en sound som er representativ for oss begge, sier Marley til musikkmagasinet Rolling Stone.

Han uttrykte også et ønske om å lage en "solid" plate.

— Mange albumer laget for å drive hjelpeprosjekter blir ofte corny, men vi ønsker at dette skal bli noe du har lyst til å spille i bilen, sier Marley.

Også til Hove 2010:

Muse (UK), Them Crooked Vultures (US), Dizzee Rascal (UK), Paramore (US), Empire of the Sun (AUS), Pendulum (AUS), Gallows (UK) og Florence + The Machine (UK)