OSLO: Petter Northug knuste Marcus Hellner i spurten, hysjet til publikum, ventet på målstreken og gikk Norge inn til gull i mennenes stafett. Oppløpet får svenskene til å reagere kraftig.

— Han er en fantastisk utøver, men han går over grensen når han gjør en skrens på linja og venter på konkurrentene. Han er en ulv som driver med sine konkurrenter, men her er han en gris. Det er unødvendig, sa den svenske ekspertkommentatoren Jonas Karlsson i SVT.

Sverige tok sølv og Tyskland bronse.

- Gøy om han hadde ramlet

- Det han viser hører ikke hjemme på en idrettsbane. Han er en fantastisk utøver, og behøver ikke holde på slik, sa den svenske ekspertkommentatorem Anders Blomquist i SVT.

- Det er kjedelig å se på, fortsatte en provosert Blomquist til den svenske kanalen.

– Det ville vært gøy om han hadde ramlet, sa Daniel Rickardsson, som gikk første etappe på det svenske sølvlaget.

– Det er vanlig Petter-stil, litt «kaxigt» (overlegent), sa Hellner etter å ha kommet sørgelig til kort i gullspurten.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, som var til stede i Holmenkollen, kommenterte Northugs sidelengs målpassering i NRKs direktesending.

– Det er ham vel unt på en sånn dag, men selv ville jeg nok ikke gjort det, sa Reinfeldt.

Northug: Måtte gi et lite håp

- Jeg måtte gi konkurrentene et lite håp - ikke sant. Det var ikke planlagt. Jeg gjorde det bare for å markere litt, sa Northug til NRK etter løpet.

Northug revansjerte tapet mot Hellner i sprintfinalen for en uke siden. Sammen med Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning og Tord Asle Gjerdalen gjenvant han stafetthegemoniet for Norge etter OL-tapet mot Sverige i fjor, og sørget for at Norge fortsatt er ubeseiret i VM-stafetter siden 1999. Oddvar Brå synes Petter Northugs målgang i VM-stafetten er til å leve med.

– Petter er Petter. Han må få lov til å gjøre dette. Man kan like det eller ikke. Han er en fantastisk idrettsmann, sa Oddvar Brå til NRK.