Flyet fra Kisangani landet klokken 16.53, skriver VG Nett. Ifølge Dagbladet ble de to nordmennene hentet ut av flyet etter at alle passasjerene hadde gått av.

Predikant Rune Edvardsen mener det nå kun er et spørsmål om tid før de to nordmennene kan bli utlevert til Norge.

— Nå har de kommet seg ut av Kisangani. Det politiske miljøet der har da mistet kloa i dem. Nå tror jeg det blir en helt annen sak videre. Det verste er over og det er bare et spørsmål om tid før saken blir løst, sier Edvardsen til fvn.no.

Tror på benådning

Han har i lengre tid jobbet med å få de to nordmennene ut av landet. Blant annet bidro han til en løsning med kompensasjon til enka etter den drepte sjåføren.

— Jeg tror nok de tingene som er inngått av avtaler og kompenasjon fremdeles gjelder. Forhåpentlig ligger nå en benådning eller noe annet i løypa etter hvert.

Ved 16-tiden snakket han med Tjostolvs mor, Mathilde Moland.

- Hun var selvfølgelig veldig glad i dag. Nå skjer det endelig ting, sier Edvardsen.

- Ikke trygt

Tidligere i dag ble det meldt at de to drapsdømte nordmennene trolig sendes til Ndolo-fengselet, men ifølge VG er det en militærbil fra Makela-fengelet som står og venter utenfor flyet.

Advokat Morten Furuholmen sier til NTB at Moland og French vil bli møtt på flyplassen i Kinshasa av representanter fra Norges ambassade i Angola, som dekker Kongo. De skal etter det Furuholmen har fått opplyst bli med når Moland og French blir transportert til fengselet, for å påse at sikkerheten blir ivaretatt på best mulig måte.

- En fengselsoverføring som denne er på ingen måte trygg, understreker Furuholmen overfor NTB.

Uttransportering

Også Furuholmen påpeker at overføringen kan gjøre en mulig uttransportering fra Kongo enklere.

— Jeg tror det vil bli lettere å få til en uttransportering nå, ettersom man er mer i direkte kontakt med den politiske ledelsen og ikke har det samme regionale presset som i Kisangani. Vi må bruke denne muligheten som nå har oppstått, slik at vi kan få avsluttet denne skrekkelige saken, sier Furuholmen.

Han sier Moland og French selv er positive til overføringen og mulighetene den kan åpne opp for.

UD tilfreds

Utenriksdepartementet er tilfreds med at kongolesiske myndigheter har oppfylt sine løfter om at de to skulle overføres til fengsel i Kinshasa.

  • De siste dagers opptøyer i fengselet viser at sikkerhetssituasjonen ikke har vært tilfredsstillende, sier pressevakt Hilde Steinfeld i Utenriksdepartementet til NTB.

UD har fått opplyst at Moland og French skal sendes til Ndolo-fengselet.

Ifølge Steinfeld har utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) de siste dagene intensivert kontakten med kongolesiske myndigheter.

- Det ble da sagt at soningsforholdene skal bli akseptable i nytt fengsel. Utenrikstjenesten har bedt FN om å holde et våkent øye med fengselet i dagene som kommer, sier hun.

Dømt til døden

French og Moland ble i fjor dømt til døden i Kongo for å ha drept sjåføren sin. De ble også dømt for spionasje. De har hevdet at de er uskyldige.

Et opprør i fengselet i Kisangani de siste dagene førte til at de to nordmennene måtte forskanse seg i sin egen celle.

Avtalen om overføring fra Kisangani til Kinshasa ble kunngjort i september etter et møte i New York mellom utenriksminister Jonas Gahr Støre og hans kongolesiske kollega.

Planen er at de to dødsdømte nordmennene skal plasseres i sentralfengselet Makala i Kinshasa. Fengselet er et av landets største og forholdene skal være friere der enn i sentralfengselet i Kisangani.