Norsk luftrom er stengt uten at norske myndigheter har undersøkt om det faktisk er vulkanaske i luften, skriver Dagens Næringsliv.– Å fly inn i en vulkansky er livsfarlig. Men så lenge det er klarvær og god sikt, altså når det ikke er partikler i lufta, er det ufarlig å fly, sier Kjos.

Alle flyplasser i Sør-Norge ble på nytt stengt fredag. Avgjørelsen ble tatt av Luftfartstilsynet og Avinor – uten at det er gjort noen målinger i norsk luftrom. Nordeuropeisk luftfart er lammet, flyselskapene taper milliarder, næringslivet lider og millioner av passasjerer står på bakken.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos vurderer å permittere nesten alle sine ansatte og vil gjerne opp i luften så raskt som mulig.

Avinor og Luftfartstilsynet baserer seg på værrapportene fra britiske Met Office, men der er de usikre på konsentrasjonen av partikler over Skandinavia.

– Ingen har målinger på partikkelkonsentrasjonen i Skandinavia. Det trenger heller ikke å være noen partikler der, sier pressekontakt Helen Chivers i Met Office.

Områdesjef for kontrollsentralene i Avinor, Jens Petter Duestad, avviser kritikken.

– Det jeg kan si er at vi forholder oss til samme data som det samtlige andre tjenesteleverandører gjør, sier Duestad til NTB.