Til stor jubel fra 250 i salen mottok De skamløse jentene den aller første Skamløsprisen torsdag kveld under protestfestivalen. Nancy Herz og Sofia N. Srour takker publikum. Bak Else Kåss Furuseth og Kathrine Aspaas fra juryen. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

KRISTIANSAND: De to jentene utgjør sammen med Amina Bile (18) «De skamløse jentene» som har blitt modige stemmer i kampen for mer frihet for særlig jenter og gutter i innvandrermiljøene.

Torsdag ble de tildelt den aller første Skamløsprisen (10.000 kroner og et bilde av Frank Brunner).

Nancy Herz og Sofia N. Srour i "De skamløse jentene" slurer på hva leger tenker når de sier ja til jomfruhinnekontroll. Torsdag vant de skamløsprisen. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Prisen deles ut av stiftelsen Sex og samfunn som i 45 år har kjempet for at mennesker skal få bestemme fritt over egen kropp og seksualitet. Oslo-stiftelsen valgte Kristiansand og Protestfestivalen som utdelingssted.— Hallo, hva tenker egentlig legen på når foreldrene kommer med jenta for å sjekke om hun har jomfruhinne, sier Nanzy Herz til Fædrelandsvennen.

En av Nancy Herz kronikker i Aftenposten: Vi er de skamløse jentene og vår tid begynner nå!

— For legen bør jo greie å legge sammen to og to å få fire, og skjønne hva jentene er utsatt for når foreldrene kommer sånn.

Krever tiltak

De siste dagene har det vært stort fokus på at flere leger utfører jomfruhinnesjekk. For «De skamløse jentene» er ikke dette en nyhet.

— Det er dessuten umulig å bevise seksuell aktivitet ved jomfruhinnetest. Vi trenger langt mer bevisste folk i helsevesenet. Ikke minst helsesøstre. Også lærere i skolen må få mye mer fokus på hva mange ungdommer sliter med, sier Sofia N. Srour.

Jentene sier de selv betaler en liten pris fordi de som libanesere som ikke har vokst opp i de mest konservative innvandrermiljøene.

Kalles hore fordi hun bruker jeans

— Vi får støtte hjemmefra. Men mange opplever veldig sterkt press og tøffe kontrollregimer. Senest i dag snakket jeg med ei jente som bruker hijab, men som folk roper hore etter fordi hun bruker jeans, sier Nancy Herz, som har brutt med islam og blitt ateist.

Sofia N. Srour er fremdeles muslim. Hun er opptatt av at skam-kampen handler om mer enn religion. Det handler om at patriarkatet og mannskulturen har for stor dominans i enkelte miljøer ennå.

— Mange innvandrermiljøer henger ette, men det er ikke så mange tiår siden det var omfattende kontroll av jentenes liv og kropp i Norge også. Fremdeles er det stor forskjell på å stå fram som homofil i Oslo og langt oppe i en dal, sier jentene, som begge studerer juss.

Elisabeth Kåss Furuseth og Kathrine Aspaas satt i juryen for skamløsprisen. De mener det bare er så på tide at Norge får en skamløspris, fordi så mange mennesker trakasseres og hemmes fordi de enten av indre frykt eller ytre press ikke våger å være seg selv.

- Skam holder nede

Daglig leder i Sex og samfunn Maria Røsok sa at det var viktig å dele ut prisen i Kristiansand, fordi Sørlandet er en region hvor skammen henger igjen. Skam var tema under Protestfestivalen hele torsdagen

— Vi har jobbet for å fjerne skam helt siden vi ble etablert i forbindelse med abortkampen i 1971. Skam er bare negativt. Man kan føle skyld når man angrer. Det er noe annet. Skam er bare noe som hemmer og holder nede, sier Røsok.