Vanunu sonet en dom på 18 års fengsel for å ha røpet nyheter om Israels atomprogram til den britiske avisen The Sunday Times i 1986. Han slapp ut av fengsel i 2004, men holdes fortsatt under et strengt regime. Blant annet er det sterke begrensninger på hvem han får snakke med, og han nektes å reise ut av landet.Vanunu sendte samme søknad til israelsk høyesterett i 1998, mens han ennå satt fengslet. Den ble avslått fordi han ikke hadde et annet statsborgerskap. Men i mars i år vedtok Israel en lov om tilbaketrekking av statsborgerskap. Vanunus advokat, Avigdor Feldman, sier innenriksminister Eli Yishai derfor bør innfri Vanunus ønske.

— Jeg ber om at du løslater meg fra Israel, siden Israel ikke vil ha meg og jeg ikke vil ha Israel, skrev Vanunu i et brev til Yishai i mai.

Vanunu sier ifølge Jerusalem Post at han ønsker statsborgerskap i et europeisk land med gode forbindelser til Israel. Han har tidligere blant annet søkt asyl i Norge. Israels myndigheter nekter ham å forlate landet med begrunnelsen at han kan avsløre enda flere israelske statshemmeligheter. (©NTB)