— Et salgsobjekt skal ikke gå fra Vålerenga som Bosman-spiller, sier Martin Andresen.

- Spillere klubben har gjort til salgsobjekter, skal gi noe tilbake , sier Strømsgodset-trener Ronny Deila.

I Sogndal vurderer man å aktivt selge flere av klubbens klart mest sentrale spillere. Grunn: De vil ikke tegne ny kontrakt.

I Bergen venter man fortsatt på at Rodolph Austin skal gi et svar på kontraktstilbudet han mottok for noen uker siden. Austin har ennå ikke svart, men Brann har ikke tenkt å bruke noen pressmidler.

— Dette er en internprosess. Vi har ikke noe offentlig syn på dette, sier trener og øverste sportslige ansvarlige, Rune Skarsfjord.

Han forsikrer om at Brann har en strategi, men at klubben ikke vil ut med den. Og fortsetter:

— Det er vanskelig å drive klubb med spillere som går som Bosman-spillere, men alle situasjoner må behandles ulikt. Man har et ansvar overfor resten av spillergruppen, fansen og så videre.

  • Bør man kjøre en tøff linje mot Bosman-spillere? Diskuter under.

Bjarnason benket

En ting er å slå fast at en spiller ikke skal gå gratis fra en klubb. Det er et standpunkt det er vanskelig å være uenig i, sett fra et klubbperspektiv. Spørsmålet er hvordan man skal hindre det. Og det er her Vålerenga, Strømsgodset og trolig også Sogndal er kommet lenger ned i verktøykassen enn mange andre klubber.

— La oss ta Harmeet Singh som eksempel. Han har vært hos oss siden han var tolv år gammel. Da er det viktig at vi får penger igjen for ham. Hos oss har han fått plass i laget, en rolle, blitt stjerne. Alt dette fordi vi har et ønske om å få noe igjen. Det ideelle er at disse spillerne gjør oss gode i en periode, før de betaler tilbake i form av å bli solgt, sier Andresen.

- Hva om de ikke vil bli solgt, men bare ønsker å gå gratis?

— Det kan vi ikke. Da må vi selge. Helst til en utenlandsk klubb. Siste utvei er til en norsk klubb.

- Hva om han ikke vil det, da?

— Da har vi ikke så mange verktøy igjen.

(Artikkelen fortsetter)

TØFF LINJE: Martin Andresen vil ikke at Harmeet Singh skal gå gratis (Foto: Digitalsport).

Usikkert kapteinsemne

Men det har Andresen saktens. Han kan plassere ham på benken. I et helt år. For å statuere et eksempel for andre som ser for seg at karriereveien deres blir langt enklere dersom de utenlandske klubbene slipper å betale penger for dem. Men det kan selvsagt verken Andresen eller andre fotballtrenere si i offentlighet. Da sliter man med jussen.

I fjor tilbrakte eksempelvis Birkir Bjarnason store deler av sesongen i et skålformet plastsete. Islendingen ble benket, og de færreste tror det var sportslige hensyn som lå bak den beslutningen. I Brann risikerer Rodolph Austin neppe samme skjebne. Foreløpig seiler han opp som et åpenbart kapteinsemne for Brann.

— Kretsløp

Ronny Deila mener unge salgsobjekter opptrer egoistisk dersom de ikke forlenger avtalene sine med klubben som har gjort dem gode.

— Dette handler om rettferdighet. Man har bygget dem opp, brukt enorme ressurser på å gjøre spillerne gode fra de er 14 år gamle, gjerne ansatt spesialisthjelp for å hjelpe dem å bli god. De har spilt før de sportslig sett fortjente å spille. Alt for å utvikle. Så blir de rundt 20 år gamle og skal gå som Bosman-spillere? Det går ikke. De hører hjemme i et kretsløp og skal gi penger tilbake til klubben slik at den kan utvikle flere unge spillere.

Både Deila og Andresen har selv gått som Bosman-spillere. Men da i voksen alder. De mener dette er annerledes og at de ikke bedriver en avansert form for steinlemping inne i glasshuset.

— Noe ganske annet blir det når man er eldre og har tjent klubben i lang tid. Da er det helt greit å gå som Bosman-spiller. At Fredrik Nordkvelle gikk som Bosman-spiller til Brann, var helt greit. Han hadde vært i Godset og bidratt lenge for oss. Det blir noe annet. Akkurat slik det var da jeg gikk som 29-åring til Viking. Jeg hadde vært i Odd i ti år, sier Deila.

(Artikkelen fortsetter)

TØFF LINJE: Ronny Deila mener det er en selvfølge at klubber får noe igjen for spillere de har bygget opp (Foto: Scanpix).

— Å være Bosman var forstyrrende

Fredrik Nordkvelle skulle ønske hans siste år i Strømsgodset hadde artet seg på en annen måte.

På tampen av 2010 la Rosenborg inn et bud på midtbanespilleren, men Strømsgodset strandet overgangen fordi de mente trønderne la for lite penger på bordet. I 2011 måtte Nordkvelle spille fotball, samtidig som Strømsgodset og fansen ville at han skulle skrive ny kontrakt. Parallelt vurderte lysluggen et annet karrieresteg. Gjennom året dukket også beilerne opp fra Stavanger, Danmark og Bergen. Og da det ble klart at Nordkvelle ikke ville skrive ny kontrakt, ble det mye benkesliting.

— Fjoråret var litt tøft. Å være Bosman var forstyrrende, for jeg ønsket virkelig å gjøre det bra for Strømsgodset. Det var ikke så lett. Meg og Ronny (Deila) var ikke like enige og jeg begynte å tenke mer og mer på fremtiden. I ettertid skulle jeg gjerne sett at den situasjonen hadde vært løst annerledes, sier Nordkvelle.

Strømsgodset hentet ham fra Pors Grenland i 2007. Etter fire år forlot han Drammen gratis.

- Har du dårlig samvittighet for at du gikk gratis?

— Nei. Strømsgodset hadde mulighet til å selge meg for penger til Rosenborg, men gjorde ikke det. I tillegg signerte jeg nye kontrakt i 2009, så dårlig samvittighet har jeg ikke, svarer Nordkvelle.

I år skal han komme på besøk til Marienlyst, men skifte til rød drakt i bortegarderoben.

- Tror du fansen vil pipe på deg?

— Jeg håper ikke det. For jeg har aldri sagt noe stygt om Strømsgodset eller supporterne. Å komme tilbake blir veldig spesielt, svarer Nordkvelle.

VAR BOSMAN-SPILLER: Fredrik Nordkvelle kom til Brann som Bosman-spiller (Foto: Ørjan Deisz).