— Etter hver som generasjonene forsvant ble det mørkt i vinduene, og det synes vi var trist. Drømmen er jo at det skal syde av liv igjen, sier Johan Olsen.

Historien til Boen Gård i Tveit i Kristiansand strekker seg tilbake til 1500-tallet.

Den gang det var overflod av laks i elva nedenfor og den samme elva ble brukt til å transportere tømmer, og det ble derfor anlagt sagbruk på eiendommen.

Etter hvert ble også eiendommen bebodd. Hovedhuset, som nylig ble restaurert, er nå i minst like staselig form som den gang det ble oppført på begynnelsen av 1800-tallet.

Dagen etter at familien ga opp husdrømmen, kom drømmetomta for salg:

REPRESENTASJON: I mange år ble gården brukt som representasjonsbolig og fristed for skipsmeglerfamilien Olsen. Før den tid var praktboligen eid og bebodd av familien Hegermann. Foto: Børre Eskedahl
OMFATTENDE RESTAURERING: Rundt 2010 begynte familien Olsen på den omfattende restaureringsjobben. Nå er stedet i ferd med å etablere seg som et anerkjent selskapslokale. Foto: Børre Eskedahl

Privatbolig i mange generasjoner

Familien Hegermann eide Boen Gård gjennom fire generasjoner, og bodde her fra 1815 til 1939. Ifølge historiebøkene regnes gården for å ha vært en norsk praktgård. Historiker Jan Henrik Munksgaard sier at Boen Gård etter hvert utviklet seg til å bli en lystgård, og den type eiendommer var spesielt viktig nettopp rundt Kristiansand.

— Kristiansand hadde en sterk lyststedstradisjon fordi byen var en av fire stiftssteder i landet. Derfor var det mange forretningsfolk og embetsmenn i området, og de hadde behov for slike lyststeder, forteller Munksgaard.

Spiser middag under åpen himmel:

Betydningsfullt samlingssted

Han mener at lyststedene som ble bygd for et par hundre år siden fortsatt er noe av det flotteste som finnes på Sørlandet.

— Ja, men jeg må fremheve hvor viktig det er at disse bygningene blir tatt godt vare på, og det har de virkelig klart på Boen Gård, skryter Munksgaard.

PRAKTGÅRD: Lysthuset til Boen Gård er godt bevart. Ifølge historiebøkene regnes gården for å ha vært en norsk praktgård. Foto: Børre Eskedahl

Historikeren mener det er viktig både i lokal og nasjonal målestokk.

— Ja, både av historiske, arkitektoniske og kulturhistoriske årsaker er det viktig å bevare disse stedene på en god måte.

40 kvm hytte ble deres for 200.000:

Og Boen var altså ikke en gård for hvem som helst. På 1500-tallet var gården kongens eiendom. På den tiden kokte det av laks i eleven, og kongen overdro bruksretten av laksefisket og gården på åremål til noen av sine høyeste embetsmenn.

Betalingen til Christian 2, som var konge i Danmark og Norge, ble fastsatt til åtte lester saltet laks og 100 spekelaks i året. Åtte lest tilsvarte omkring 10.000 kilo laks.

FLERE STUER: Som seg hør og bør i staselige eiendommer, ligger stuene på rekke og rad. Foto: Børre Eskedahl
BRYLLUP: Om et par dager skal disse lokalene fylles av feststemte bryllupsgjester. Foto: Børre Eskedahl
FINN ROEN: Er du på jakt etter sjelero? Vi fant det her. Foto: Børre Eskedahl

Skipsmeglerfamiliens eie

Rundt 1939 kjøpte skipsreder Johan G. Olsen Boen Gård.

Selve gården ble brukt til representasjon, mens de gamle industribygningene ved fossen etter hvert ble benyttet til parkettproduksjon. I mange år brukte familien også gården som fritidssted, og eiendommen er fortsatt i denne familiens eie.

Men etter hvert ble gården mindre brukt, og den gjenlevende familien måtte bestemme seg for veien videre.

— Vi i familien gikk noen runder før vi bestemte oss, for det er et stort ansvar forbundet med å ha et slikt sted, sier Johan Olsen, som er barnebarn av Johan G. Olsen.

Når familien kommer hjem settes huset i «normal» modus med lys og varme:

STASELIG BESØK: Ingen vet hvor mange ganger kongelige og viktige borgere har vandret opp og ned disse trappene, men mange er det. Foto: Børre Eskedahl
MULIG Å LEIE: Stilen er ikke så staselig som i hovedhuset, men så var det heller ikke slik det skulle være. Disse rommene leies ut til overnatting av laksefiskere og bryllupsgjester. Foto: Børre Eskedahl

Familien hadde et ønske om at flere skulle få glede av Boen Gård, siden den ikke lenger var i særlig privat bruk.

I 2010 satte familien i gang en omfattende restaurering.

— Vi har restaurert hovedhuset og utedoen, og intensivert vedlikeholdet av de øvrige bygningene. Vi har funnet gamle møbler på loftet og i kott som vi har pusset opp, og vi har forsøkt å sette hele stedet i stand så autentisk som mulig. Heldigvis finnes det en del bilder som viser hvordan de levde her, sier Johan Olsen.

Men tiden har likevel ikke stått stille.

— Nei, vi har laget et moderne kjøkken som er nødvendig for driften, og moderne toalettfasiliteter. En hvit brud i 2016 vil ikke sitte på utedass, smiler Olsen.

Se de kule trappene:

BLÅTT: Kjøkkenet er pusset opp - i gammel stil. Foto: Børre Eskedahl
FANT GAMLE MØBLER: Da hovedhuset ble restaurert, ble også mange av de autentiske møblene funnet frem igjen. Foto: Børre Eskedahl
GAMLE FOTOGRAFIER: Heldigvis dukket det opp mange gamle foto, som nå er forstørret opp og hengt på veggen. Det gir oss innblikk i hvordan livet på gården en gang var. Foto: Børre Eskedahl

Selskap med historisk sus

GOD STEMNING: - Jeg kan jobbe her alene hele dagen, men atmosfæren og historien er så sterkt til stede at det aldri føles ensomt, forteller hovmester Dagfinn Galdal. Foto: Børre Eskedahl

Nå benyttes gården som både overnattingssted for laksefiskere og bryllupsgjester og ellers til kurs og konferanser, og selskaper for bedrifter og privatpersoner.Restauranten Måltid, som nylig ble nedlagt, har i lengre tid også driftet Boen Gård som et sideprosjekt.

Men nå er både kunnskapen og en del av bemanningen fra Måltid flyttet over til Boen Gård, og det er dette teamet som sammen med familien Olsen drifter gården.

— Jeg er utrolig heldig som får jobbe i et slikt historisk og fint miljø, sier hovmester Dagfinn Galdal.

GAMMELT MØTER NYTT: I bygningene i tilknytning til hovedhuset er det lagt til rette for overnatting, i svært innbydende og hyggelige miljøer. Alt er nylig pusset opp, i gammel stil. Foto: Børre Eskedahl
HISTORISK: Historien er bevart også på veggene, i form av gamle fotografier som er hentet fram og forstørret opp. Foto: Børre Eskedahl

Han var også hovmester på restaurant Måltid i Kristiansand. Maten tilberedes på samme vis, men omgivelsene kan ikke sammenlignes.

— Jeg kan jobbe her alene hele dagen, men atmosfæren og historien er så sterkt til stede at det aldri føles ensomt, forteller Galdal.

KAN LEIES: Stilen er ikke så staselig som i hovedhuset, men så var det heller ikke slik det skulle være. Disse rommene leies ut til overnatting av laksefiskere og bryllupsgjester. Foto: Børre Eskedahl

Vil du har mer boliginspirasjon? Sjekk disse fine sakene:

Og følg oss på instagram — @boligoghjem - der legger vi ut mange inspirerende bilder fra våre reportasjer!