I desember 1986 fikk Norge nye idrettshelter. I den østblokkdominerte kvinnehåndballen skjedde det plutselig noe med maktbalansen. Fra det høye nord kom et norsk lag, som spilte seg fram til bronsefinalen, slo rutinerte DDR 23-19 og reiste hjem med heltestatus. Siden har populariteten holdt seg, og Norge er blitt en verdensnasjon i kvinnehåndball.

Lørdag, i anledning 30-årsjubileet, ble heltene fra 1986 hedret i DNB Arena, i pausen i kampen mellom Norge og Frankrike. Og med unntak av trener Sven-Tore Jacobsen var samtlige spillere på plass i oljebyen. De var fredag på en hyggelig middag med dagens A-lag og fikk velfortjent heder fra en fullsatt DNB Arena lørdag.

– Vi kvalifiserte oss gjennom B-VM der vi måtte slå Danmark i siste kamp. Og det gjorde vi – etter å ha ligget under med fem. Til VM i 1986 kom vi med et rutinert lag der mange av spillerne var 25–27 år. Rutinerte og voksne folk, og det var nok en fordel når vi skulle sparre med Sven-Tore, sier Hanne Hegh til Aftenposten.

DEN GANG DA: Her feirer bronsejentene etter 23-19-seieren over DDR i bronsefinalen i VM. Fra venstre Anne Migliosi, Trine Haltvik, Hanne Hegh, Unni Birkrem, Karin Irene Singstad, Kjerstin Andersen og Heidi Sundahl (med ryggen til). Foto: NTB Scanpix

Hun er mor til Emilie Hegh Arntzen, som spiller på dagens norske A-landslag.

— En fantastisk opplevelse. Vi har følt oss som popstjerner for en dag, sa bronsejentene om opplevelsen i Stavanger. For mange av dem var det deres første møte på mangfoldige år.

Dette er bronsejentene fra 1986: Kjerstin Andersen, Linn Siri Jensen, Unni Birkrem, Annette Skotvoll – Cathrine Svendsen, Heidi Sundal, Hanne Hegh, Hanne Hogness, Kristin Eide, Trine Haltvik, Karin Irene Singstad, Anne Migliosi Taalesen, Ingrid Steen Ness, Karin Ryen (Pettersen), Kristin Midttun Ihle og Åse Birkrem.

Her kan du se bronsejentene fra 1986 synge «Norge, heia Norge» (ekstern lenke).