Aalesund 2-2 Start

— Det er nok min beste prestasjon i Start-drakt. I dag var det utrolig moro å spille, sier Kristoffer Ajer til Fædrelandsvennen.

16-åringen dominerte midtbanen og var sammen med keeper Ingvar Jonsson Starts beste spiller. Særlig i andre omgang, da Start kun spilte med 10 mann etter Gudmundur Kristjanssons utvisning, var han imponerende.

Da hadde han også kapteinsbindet på armen, trolig som den yngste i Start-drakt noensinne.

— Det var surrealistisk å få beskjeden om at jeg skulle være kaptein i pausen, men utrolig gøy, sier den lange 16-åringen, som har lagt på seg mange kilo muskler siden fjoråret.

Skulle vært straffeskytter

Det er heller ingen tvil om at beina flytter seg både fortere og lengre.

— Han var en gigant. Det er utrolig gøy når jeg gir ham kapteinsbindet at han svarer på den måten, sier Start-trener Mons Ivar Mjelde, som også hadde Ajer først på listen over lagets straffeskyttere mandag.

GOD: Kristoffer Ajer (16) holder Sakari Mattila fra ballen i treningskampen mellom Start og Aalesund. Foto: Digitalsport

På tribunen på La Manga satt u21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud og finsiktet 16-åringer.— Jeg skal følge med ham, men per mars er han nok ikke aktuell for U21-landslaget, sier Smerud.

- Hva synes du om han?

— Jeg synes det er en veldig spennende spiller, sier den tidligere kapteinen og treneren i Mandalskameratene.

— Det er hyggelig å bli sett. Jeg spiller på det landslaget jeg får beskjed om. Jeg går uansett ikke ut på banen og tenker at jeg er for god for et landslag, sier Ajer, som fikk «bra kamp» og et håndtrykk av Smerud etter kampen.

Trente med Roma

Et av spørsmålene som mange stiller er hvor lenge Start får beholde sin gullkalv.

16-åringen står trolig på blokken til mange klubber i Europa. Han har allerede trent med Roma, men har samtidig sagt klart og tydelig i fra om at han blir i Kristiansand, i hvert fall ut året.

— Nå skal vi utvikle ham videre i Start, hvor han blir en sentral skikkelse allerede i år. At han blir god nok for et høyere nivå etter hvert er jeg sikker på, sier Mjelde, som så Start åpnet kampen best og hadde et par store muligheter i starten før Aalesund tok over initiativet i kampen.

Tabbe av De John

Både Matthias Vilhjalmsson og Alex De John hadde brukbare muligheter til å sende Start i ledelsen tidlig.

Det var derimot sunnmøringene som tok ledelsen på La Manga, etter en tabbe av amerikaneren De John. Han bommet regelrett på ballen da han skulle nikke tilbake til keeper. Mustafaa Abdelloue fikk kneet på ballen, og den gikk i en bue over en sjanseløs Ingvar Jonsson.

Start fikk rødt kort

Start fikk et skudd for baugen da Kristjansson ble utvist like før pause, etter at Start-kapteinen stoppet en Aalesund-kontring og fikk sitt andre gule kort.

Det hindret ikke Robert Sandnes i å brassesparke inn utlikningen etter kun ett minutt av andre omgang. Vilhjalmsson vant en duell inne i feltet og Sandnes scoret trolig sitt livs mål da han kastet seg rundt og lobbet ballen over keeper fra 16-meter.

Vilhjalmsson scoret igjen

Tross ti mann fortsatte Start å kjøre på. De tok ledelsen da AaFKs innbytterkeeper Andreas Lie feilberegnet et innlegg fra Rolf Daniel Vikstøl. Ballen datt i beina på Matthias Vilhjalmsson, som scoret sitt tredje mål på to kamper på La Manga.

Det tok tolv minutter før Aalesund utliknet.

Jon Hodnemyr feilberegnet en ball i bakrom og Henrik Bjørdal satte ballen i helt nede ved stolperoten.

Etter det ble det mye kriging og lite finspill på La Manga, og kampen ebbet ut med 2-2. ## Kampfakta

Aalesund-Start 2-2 (1-0)

Mål: 1-0: Mustafa Abdelloue (19). 1-1: Robert Sandnes (46). 2-1: Matthias Vilhjalmsson (56). 2-2: Henrik Bjørdal (68)

Gult kort: Gudmundur Kristjansson, Start. Sakari Mattila, Akeem Latifu, Henrik Bjørdal. AaFK

Rødt kort: Kristjansson.

Dommer: Anders Johansen, Brevik IL

Start-børsen (4-4-2):

Ingvar Jonsson 6 Starts beste

Jon Hodnemyr 5

Alex De John 4

Bismark Acosta 5

Rolf Daniel Vikstøl 4

Espen Hoff 4

Kristoffer Ajer 6

Gudmundur Kristjansson 4

Espen Børufsen 4

Solomon Owello 4

Matthias Vilhjalmsson 5

Innbyttere: Robert Sandnes (6) fra 46 min for Børufsen. Alejandro Castro fra 34 min. for Vilhjalmsson. Mathias Rasmussen fra 85 min. for Ajer. Salvesen fra 85 min for Hoff.

AaFK (4-4-1-1): Sten Grytebust - Akeem Latifu, Mikael Dyrestam, Oddbjørn Lie, Daniel Gretarsson - Henrik Bjørdal, Sakari Mattila, Vebjørn Hoff, Aron Thrandarson - Michael Barrantes, Mustafa Abdellaoue.

Vi fulgte kampen direkte