Hapoel Beer Sheva – Celtic 2-0 (1-0), sammenlagt 4-5

Celtic holdt på å rote vekk et tilsynelatende trygt avansement til mesterligaens gruppespill, men laget holdt unna for Hapoel Beer-Sheva. Dermed triller millionene inn på skottenes konto.

Celtic ledet 5-2 etter første oppgjør på hjemmebane, men den israelske klubben gikk opp i 2-0-ledelse underveis i Israel. Hapoel presset stort for 3-0 mot slutten, et resultat som ville gitt vertene avansement på grunn av bortemålsregelen, men Celtic og manager Brendan Rodgers slapp med skrekken. Skottene vant 5-4 sammenlagt, og dermed har klubben klart det Ronny Deila ikke klarte på sine to sesonger som Celtic-trener — nemlig å ta laget til mesterligaens gruppespill. Dét har Brendan Rodgers klart på første forsøk.

Gullgruve

Tidligere Chelsea-spiller Ben Sahar og Ovidiu Hoban scoret målene for Hapoel tirsdag, men det holdt altså ikke for hjemmelaget.

Mesterligaens gruppespill er en ren gullgruve for Celtic. Klubben er sikret minst 237 millioner kroner som følge av avansementet til gruppespillet, ifølge skotske Daily Record.

Celtic deltok sist i gruppespillet i 2013/2014-sesongen, men får altså nå en ny mulighet.

Manager Brendan Rodgers har ikke ønsket å tenke på den økonomiske belønningen før returoppgjøret.

— Man må fokusere på å vinne, på å komme seg gjennom (til gruppespillet). Det er alt jeg noen gang har gjort. Det handler om å beholde roen, sa tidligere Liverpool-manager Rodgers i forkant av oppgjøret mot Hapoel.

Straffespark

Hjemmelaget sjokkerte Celtic fra start av tirsdag. Saidy Janko ga først bort et straffespark etter et drøyt kvarters spill, men kunne puste lettet da veteranen Maharan Radi skjøt rett på keeper. Seks minutter etter sto det imidlertid 1-0. Innbytter Sahar stanget inn ledermålet etter en presis corner fra nettopp Radi.

Celtic-spillerne virket tafatte, og kort tid etter pause fikk de 0-2 i fleisen. Scoringen var av det svært merkelige slaget. Keeper Craig Gordon så ut til å ha full kontroll på et løst innlegg fra Hapoels høyrekant, men ulykkesfuglen Janko kolliderte i sin egen burvokter. Ballen spratt opp i luften, og vertenes Ovidiu Hoban plukket fornøyd opp nedfallsfrukten. Hapoel-spilleren satte enkelt inn 2-0. — Det blir knapt mer klumsete, sa Viasats kommentator om scoringen.

Celtic-spillerne virket tydelig nervøse etter dagens andre baklengsmål, og israelerne trykket på. Både Radi og Sahar fikk gode muligheter til å sette inn det viktige 3-0-målet, men Celtic slapp med skrekken gang på gang. Skottene hadde selv et par gode muligheter til å redusere, blant annet ved Scott Sinclair, men fant ikke nettmaskene. Likevel holdt bortelaget unna. Celtic og Rodgers kunne juble for sammenlagtseier og avansement da dommer Bas Nijhuis blåste av for full tid.

Monaco og Porto til gruppespillet

Monaco og Porto tok seg av tøffe motstandere for å nå mesterligaens gruppespill. Villarreal og Roma måtte strekke våpen.

Monaco tok en sterk 2-1-seier på bortebane i Spania i første oppgjør av mesterligaens 4. kvalifiseringsrunde, og tirsdag sikret de avansementet med 1-0 hjemme mot spanjolene. Dermed endte det 3-1 sammenlagt. Fabinho ble matchvinner for vertene på eget gress tirsdag.

AS Roma fikk en voldsom nedtur hjemme mot portugisiske Porto. Første kamp i Portugal endte 1-1, men Felipe sendte gjestene opp i ledelsen etter bare åtte minutters spill på Stadio Olimpico. Da både Daniele De Rossi og Emerson fikk marsjordre senere i kampen, henholdsvis i det 39. og det 50. minutt, øynet gjestene muligheten. Den tok de også. Miguel Layún økte til 2-0 etter 73 minutter, mens Jesús Manuel Corona fastsatte sluttresultatet til 3-0. Dermed avanserte Porto til gruppespillet med 4-1 sammenlagt.

Ludogorets har også tatt seg til gruppespillet. Bulgarerne spilte 2-2 mot tsjekkiske Viktoria Plzen tirsdag, men hadde 2-0 med seg fra første kamp. Ludogorets vant 4-2 sammenlagt.

Polske Legia Warszawa kunne også juble for avansement. 1-1 mot irske Dundalk tirsdag holdt, da irene tapte 0-2 i første oppgjør.