Anders Aukland mistenkeliggjøres i dokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärde», som ble vist onsdag kveld. Otto Ulseth, som blant annet har jobbet som pressekontakt for herrelandslaget, reagerer på hvordan Norges Skiforbund har håndtert beskyldningene om at norske løpere har vært dopet etter årtusenskiftet.

— Det er trist at Skiforbundet håndterer situasjonen så dårlig. Jeg synes jo Skiforbundet både i etterkant av den forrige dokumentaren og i sammenheng med denne har fremstått som de har noe å skjule, sier Ulseth til aftenposten.no.

Han er imidlertid klar på at han fortsatt er overbevist om at norske langrennsløpere har vært rene.

— Det er 99 prosent sannsynlig at nordmenn og svensker ikke har dopet seg, mener Ulseth.

Roser Aukland

SVT oppsøkte Anders Aukland etter Marcialonga i vinter, for å spørre om de høye blodverdiene han hadde tidligere i karrieren.

Aukland har vært gjenstand for en mediestorm i opptakten til dokumentaren. Skiforbundet har på sin side nektet å kommentere dokumentarens innhold, og ønsker heller å svare i skriftform.

- Anders Aukland har forholdt seg profesjonelt, og jeg kan skjønne at han føler seg sviktet av Skiforbundet, sier han.

Saken fortsetter under bildet!

Otto Ulseth var tett på Petter Northug da han jobbet som pressekontakt i Skiforbundet. Foto: NTB SCANPIX

— Presseetikk på et annet nivå

Otto Ulseth vakte oppsikt både i Norge og Sverige i fjor, da han i en dopingdebatt fremstod svært engasjert, blant annet ved å gjentatte ganger avbryte sine debatt-motstandere.

Debatten ble arrangert i kjølvannet av SVT-dokumentaren Blodracet , som omhandlet blodverdier til skiløpere på 90-tallet.

Også i den dokumentaren ble søkelyset rettet mot norske løpere. I fjor anklagde Ulseth SVT for dårlig presseskikk. Denne gangen har ikke Ulseth noe å utsette på den fronten.

— Det ble ikke fremsatt noen udokumenterte påstander. Det er presseetikk på et helt annet nivå. Men det kom nesten ikke noe nytt i denne dokumentaren. Det handler mest om TV-journalister som er høye på seg selv. At Johan Mühlegg var dopet var i hvert fall ingen nyhet, sier Ulseth, som selv blant annet har vært sportsredaktør i Adresseavisen.

Utelukker ikke ny TV-debatt

- Opplever du dokumentarene som en heksejakt mot norske utøvere?

— I så fall kunne Skiforbundet gjort noe for å ikke stimulere entusiasmen til SVT. Det er litt forfølgelsen av de paranoide her, sier Ulseth.

Ulseth utelukker ikke å stille i en ny TV-debatt om doping i langrenn, dersom forespørselen skulle komme.

— Dette kan jeg debattere med hvem som helst, når som helst. Ytringsfriheten står tross alt høyt i både Norge og Sverige, sier Ulseth.