Da Tomas Northug på imponerende vis vant helgas verdenscupsprint i estiske Otepää, gjorde han uttaksjobben for landslagsledelsen enda vanskeligere.

Røper ikke hva han går

Fra før var Ola Vigen Hattestad, Eirik Brandsdal, Finn Hågen Krogh, Pål Golberg, Sondre Turvoll Fossli og Petter Northug brennhete for en plass på laget. Inkludert Tomas Northug er det nå sju mann som må kjempe om de fire ledige plassene. Siste uttaksrenn er NM-sprinten på Røros fredag i neste uke.

Fortsatt er det usikkert om Petter Northug stiller til start på den distansen. 29-åringen dro tirsdag til Italia på høydeopphold sammen med trener Stig Rune Kveen. Planen er å gå to distanser på Røros, men Northug-leiren vil ikke røpe hvilke.

I det første uttaksrennet, verdenscupåpningen i Kuusamo, gikk Petter Northug inn til andreplass. De to andre konkurransene som skal være gjeldende for VM-uttaket har han ikke deltatt i. NM-sprinten på Røros er dermed siste mulighet for å overbevise landslagsledelsen.

— Trenger ikke å bevise

Stig Rune Kveen svarte slik da adressa.no tirsdag spurte ham om han mener Northug er nødt til å gå NM-sprinten på Røros for å kvalifisere seg for VM-sprinten:

- Jeg mener at han ikke trenger å bevise noe. Petter beviste hva han kan i klassisk sprint før jul og er i bedre form nå.

Landslagets sprinttrener Arild Monsen er av en helt annen oppfatning:

— Vi har hatt en dialog med Petter om dette og jeg har gjort det klart at hvis han skal være med til sprinten i Falun, så må han delta på NM-sprinten på Røros, sier han til adressa.no.

Har sagt ifra

Monsen forklarer at han i et møte med Northug og Kveen i august gjorde det klart hvilke konkurranser som skulle bli utslagsgivende for uttaket.

TOK BESLUTNING: Arild Monsen og Vidar Løfshus i Sotsji. Foto: RICHARD SAGEN

— Ingen sikrer seg VM-billett ved å vinne eller gjøre det bra i Kuusamo, men det er en god søknad. Vi må vise respekt for de andre løperne og Petter har i år ikke noe bedre skjønn enn resten. Petter hadde ekstra tillit i fjor på grunn av gamle meritter, men den tilliten har han ikke i år, forklarer sprintsjefen.Gode resultater fra de andre aktuelle kandidatene, deriblant lillebror Tomas, fører derfor til at Petter Northug må stille til start på Røros om han skal være aktuell for sprintlaget i Falun.

Er påmeldt

Monsen vet fortsatt ikke om Petter Northug kommer til å stille opp. Strindheim-løperen er påmeldt til både 15-kilometeren torsdag, sprinten fredag og lørdagens skiatlon, men kommer altså etter alt å dømme bare til å stille opp på to av konkurransene. Om han velger å gå søndagens stafett, går han trolig kun ett av de individuelle løpene.

- På vegne av skiforbundet så har jeg, etter tre av fire uttaksrenn, valgt å være så konkret når situasjonen er slik. Det blir opp til hver enkelt å gjøre sin prioritering, sier sprintsjefen.

Petter Northug er selvskreven i den norske VM-troppen, har friplass på 15-kilometeren hvor han er tittelforsvarer, men har altså forstsatt noe å bevise før han kan bli tatt ut på sprintlaget. Nettopp individuell sprint er en av de svært få distansene Northug ikke har lyktes med å vinne i internasjonale mesterskap så langt.

Les også: Nå har Northug-leiren fått ny bilavtale