Det norske landslaget har kommet seg til Roma, og forbereder seg til skjebnekampen mot Italia tirsdag kveld.

  • Se ekspert Espen Weens dom spiller for spiller nederst i saken!

Premissene er klare. Vinner Norge går vi direkte til EM. Taper vi mot Antonio Contes menn blir det mest sannsynlig kvalifisering.

Så enkelt. Og så vanskelig.

— Fortsatt mye å spille for

For er det én ting Italia sjelden gjør på hjemmebane, så er det å tape. Siste tap i en EM-kvalifisering kom borte mot Portugal i 2006. Siste tap hjemme er fra 1999, da Danmark stakk av med seieren.

Her er Espen Weens karaktervurdering av de italienske spillerne: Buffon 8 - Barzagli 7, Chiellini 7, Bonucci 8 - Darmian 7, Florenzi 7, Montolivo 6, Soriano 6, De Sciglio 6 - Éder 7, Pellè 7. Foto: NTB scanpix

Så statistikken er ikke på Norges side. Ser vi på lagene spiller for spiller, skjønner man også fort at dette kan bli en vanskelig kamp for Høgmos menn.Men de som argumenterer med at Italia ikke har noe å spille for, og at det dermed kan gjøre veien enklere for Norge, kan glemme det. Ifølge den italienske storavisen La Gazzeta dello Sport, må Italia vinne med fem mål eller mer for å kunne bli seedet øverst til gruppetrekningen til EM.

— Selv om vi har kvalifisert oss for EM, har vi fortsatt mye å spille for mot Norge, skriver avisen.

Espen Ween har kommentert italiensk Serie A for CMore gjennom flere år, og har god kontroll på det italienske landslaget. Han tror ikke på at Italia legger seg siden de er videre.

Italias landslagssjef Antonio Conte under kampen mot Aserbajdsjan. Foto: Ap

— Langt ifra det beste italienske landslaget vi har sett- Jeg forventer et italiensk landslag som går ut for å vinne kampen. Du får ikke lov til å slappe av med Antonio Conte som sjef.

Den tidligere Juventus-treneren er kjent for å være en ekstrem vinnerskalle, noe han blant annet har vist med å ta tre seiergull med Juventus.

— Italia kunne ikke hatt noen verre sjef sett med norske øyne. Flere trenere ville nok tenkt mer kynisk for å unngå skader og spare spillere, men slik tenker ikke Conte. Jeg tror Norge må være obs på at Italia kan komme veldig offensivt ut. Men det er langt i fra det beste italienske landslaget vi har sett, sier Ween.

Espen Ween, C More. Foto: C More

Han tror Norge kan tjene på rommene de offensive vingene til Italia legger igjen. Conte har eksprimentert mye med en slags 4-2-4-formasjon, noe som kan skape mye rom for norske spillere.

Italia mangler flere nøkkelspillere, blant andre kulthelten Andrea Pirlo og PSGs Marco Verratti, uten at Ween tror det påvirker resultatet nevneverdig.

— Conte kan bytte ut hele elleveren, og fortsatt slå Norge åtte av ti ganger. Selv om det ikke er en feiende flott utgave av Italia, så skal Norge få kjørt seg, sier Ween.

- Resultattips?

— Hjertet sier 2-1 til Norge. Men realistisk så vinner Italia 2-0. Under kan du se Espen Weens vurderinger spiller for spiller.

Italia

Skala 1-10, hvor 10 er best.

G. Buffon (Juventus) 8

--- A. Barzagli (Juventus) 7

L. Bonucci (Juventus) 8

G. Chiellini (Juventus) 7

--- M. De Sciglio (AC Milan) 6

R. Soriano (Sampdoria) 6

R. Montolivo (AC Milan) 6

A. Florenzi (AS Roma) 7

M. Darmian (Manchester United) 7

-- G. Pellè (Southampton) 7

Éder (Sampdoria) 7

Sum: 76

Ifølge Football-Italia er dette den sannsynlige startoppstillingen til Italia.

Norge

Ø. Nyland 6

-- O. Elabdellaoui 7

E. Hovland 5

V. Forren 5

H. Aleesami 4

--- P. Skjelbred 5

A. Tettey 5

S. Johansen 6

J. Berget 5

-- M. Henriksen 6

-- A. Søderlund 5

Sum: 59

Vil du lade opp til Norges skjebnekamp? Her har du mer landslagsstoff:

Nils Arne Eggens råd:

RBK-stjerne har tro på seier: