Nå skal alle tre søkerbyene vurderes nøye fram mot neste sommer. Da blir avgjørelsen om hvem som skal arrangere mesterskapet tatt. For Oslo gjenstår det nå å overbevise befolkning og Stortinget om at Norge bør levere en OL-søknad.

Men skulle svaret bli ja til statsstøtte, vil trolig mulighetene være gode for at lekene går til Norges hovedstad. For i en IOC-rapport er de tre søknadene vurdert innenfor 14 ulike kategorier.

Og konklusjonen i rapporten er klar — Oslos søknad er klart sterkere enn de to andre.

– Jeg ble veldig glad og stolt da vi fikk se rapporten og at vi er vurdert så godt av IOC. Det viser det vi selv visste, at vi har gjort et grundig og godt arbeid med søknaden, sier Oslo 2022-sjef Eli Grimsby til Aftenposten.

Topper 11 av 14

På de aller fleste punktene er Oslo vurdert som best av de tre søkerne. Det gjelder for hele 11 av de 14 kategoriene (Hvorav 2 med samme sum som Beijing).

  • Se oversikt over IOCs vurderinger nederst i saken

Tallvurderingene er gitt med to forskjellige summer for hvert punkt - en minste- og en maksscore. I noen av kategoriene er varisjonen liten (for eksempel 8-9). Men spesielt Almaty, hvis søknad er vurdert å være den svakeste, varierer stort i enkelte av kategoriene.

I to av kategoriene — «dopingkontroll» og «erfaring fra store sportsarrangementer» - får Oslo toppkarakteren 10. Også på de andre punktene hvor Oslo er vurdert best oppnår søknaden en sterk maksscore på mellom 8 og 9,5. Kun i kategoriene «innkvartering», «regjering og folkelig støtte» og «finansiering» er ikke Oslo vurdert som best. I den første kategorien er det et hårfint tap mot Beijing (7-8 mot 7-8,5), mens kineserne også er vurdert hakket foran på finansiering (6,5-8,5 mot 7,5-9). Kun på punktet «regjering og folkelig støtte» taper Oslo for begge de andre kandidatene. Der er den norske søknaden vurdert til 5-7, mens Almaty får 6,5-8. Bejing er her vurdert til sterke 8-9. ## – Litt overrasket

Totalt sett er det liten tvil om at Oslo av IOC er vurdert sterkest av den 13 personer store arbeidsgruppen satt sammen av IOC.

Minstepoengsummen 103 er bedre enn det Almaty får om du legger deres høyeste score (101,5) til grunn. Også målt opp mot Beijing er både minstepoengsum (103 mot 93) og høyeste score (125 mot 116,5) klart i norsk favør.

OL-sjef: Eli Grimsby. Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix

— Jeg ble kanskje litt overrasket over at vi kom ut best på nesten alle punkter. Det var veldig overveldende at vi fikk en så god score , sier Grimsby.Sammen med langrennskonge Bjørn Dæhlie og generalsekretær Inge Andresen i idrettsforbundet representerte hun den norske søknaden i Lausanne mandag.

- Robust søknad

— Unntaket er jo punktene for folkevilje, som ikke var overraskende. Prosessen er jo da også annerledes her i Norge fra de to andre søkerne, hvor de har startet med at regjeringen har gått inn for søknad. For oss er det en motsatt prosess, legger hun til.

At det er på punktet for finansiering at Norge scorer klart lavest er ingen tilfeldighet. For de myndighetene i Kina og Kasakhstan har tatt initativ til søknadene, er det fortsatt høyst usikkert om Stortinget vil gi en statsgaranti til lekene. Avgjørelsene vil bli tatt i høst.

– Det neste nå blir å jobbe med opinionen og skape positivitet rundt et OL i Norge. Vi vil vise hva dette kan bety av inntekter for næringslivet, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB. – OL-motstandernes argument er at dette blir for dyrt. Kan dere garantere at det ikke blir store budsjettoverskridelser dersom Oslo får OL?

– Vi har levert en søknad til statsgaranti for over ett år siden som er kvalitetssikret to ganger. Den er blitt stemplet som robust og uten vesentlige svakheter, sier Rognlien.

Lavest inntekter

Under posten for finansiering kommer det fram at Oslo er den av de tre søkerne som har burdsjettert med klart lavest inntekter for lekene. Oslos forventninger her er 623 millioner dollar, som med dagens valutakurs tilsvarer 3,8 milliarder kroner. Dette er fordelt på sponsorinntekter, billettsalg, lisenspenger og andre inntekter.

F.v: Børre Roglien og byrådsleder Stian Berger Røsland (H) leverte sist sommer søknaden om statsgaranti til daværende kulturminister Hadia Tajik (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Til sammenligning er Almatys budsjett på 1,05 milliarder dollar (6,5 milliarder kroner) i inntekter fra lekene, nær 70 prosent høyere enn for Oslo. Samtidig har IOC bemerket at landets estimeterte sponsorinntekter på hele 7 milliarder dollar framstår som optimistisk, og derofor er noe som må begrunnes under prosessen hvor man fingransker de tre søkerne.Det høyeste budsjettet har Bejing, med sine 1,08 milliarder dollar (6,7 millarder kroner), 73,5 prosent høyere enn Oslos budsjett.

– Anerkjennelse for konseptet

For Oslos søknad er de samlede offentlige kostandene beregnet til å være 21,7 milliarder kroner for lekene, skulle lekene bli arrangert i Norge.

– Jeg trenger mer tid på å se på de andre søknadene. Men det jeg vet er at Bejing, som skal ha idretter både i byen og oppe i fjellet, trenger å bygge opp en del ny infrastruktur. Også Almaty er avhengig av å bygge opp en god del ny infrastruktur. Så der skiller vi oss en del fra de to, siden vi i stor grad skal benytte eksisterende anlegg og samtidig har mye av infrastrukturen på plass, sier Oslo 2022-sjef Grimsby om kostandene for Oslo-OL målt opp mot de to andre søkerne.

Hun mener det er to forhold som er positivt for Oslo 2022 med den ferske rapporten.

– Det ene er at regjeringen og Stortinget nå får en ny bekreftelse på at vi har gjort et arbeid de kan stole på, og at tallene er godt gjennomarbeidet. Det andre er at det er fint å få bekreftet at IOC gir anerkjennelse til konseptet vårt, hvor vi baserer mye på gjenbruk og bruk av eksisterende infrastruktur, avslutter Grimsby.

— Tre innfallsvinkler

– Vi er glade for å se tre forskjellige innfallsvinkler når det gjelder å arrangere lekene. Det gir IOK muligheten til å velge mellom tre ulike søknader, sa IOK-president Thomas Bach etter å ha annonsert de tre offisielle OL-kandidatene.

IOC-president Thomas Bach under mandagens presentasjon. Foto: Reuters

– Oslo-søknaden legger vekt på ungdom og å bygge på den flotte arven fra 1994-OL i Lillehammer. De håper å inspirere befolkningen til å tilegne seg en sunnere livsstil, sier Bach om den norske søknaden.IOCs arbeidsgruppe som har vurdert søknadene har vært ledet av Gian-Franco Kasper, som er president i det internasjonale skiforbundet. Han har hatt med seg tolv personer i arbeidet, de fleste av dem ansatt i ulike stillinger i IOC.

Slik vurderes de tre søkerne av IOC:

Konsept og arenaer

Oslo: 7-9

Almaty: 6-8,5

Beijing: 5,5-7,5

Landsbyene

Oslo: 6-9

Beijing: 6,5-8

Almaty: 4,5-8

Mediasenter

Oslo: 6-9

Beijing: 7-8,5

Almaty: 5,5-8

Erfaring fra store sportsarrangementer

Oslo: 9-10

Beijing: 6,5-8

Almaty: 4,5-7

Miljø og meteorologi

Oslo: 8,5-9,5

Beijing: 5-7

Almaty: 5-6

Innkvartering

Beijing: 7-8,5

Oslo: 7-8

Almaty: 5-6,5

Transport

Oslo: 7,5-8,5

Almaty: 6-8

Beijing: 5-7,5

Dopingkontroll

Oslo: 9-10

Beijing: 7-8

Almaty: 6-7

Sikkerhet

Oslo: 8-9

Beijing: 8-9

Almaty: 5-7

Telekommunikasjon

Oslo: 8-9

Beijing: 7-9

Almaty: 5-7

Energi

Oslo: 8,5-9,5

Beijing: 6-8,5

Almaty: 4-6

Lover og regler

Oslo: 7-9

Beijing: 7-9

Almaty: 6-8

Regjering og folkelig støtte

Beijing: 8-9

Almaty: 6,5-8

Oslo: 5-7

Finansiering

Beijing: 7,5-9

Oslo: 6,5-8,5

Almaty: 5-6,5

Totalt

1. Oslo: 103-125

2. Beijing: 93-116,5

3. Almaty: 73,5-101,5

De forskjellige tallene i hver kategori representerter hva IOC vurderer som lavest og høyest mulig for de tre søknadene.