Den amerikanske turneren Gabby Douglas har gjort seg ferdig med OL, og forlater Rio med gull fra lagkonkurransen i bagasjen.

Men Douglas, som tok gull indivduelt under OL i London, har måtte tåle oppmerksomhet for mer enn sine sportslige prestasjoner under lekene i Brasil.

Beskyldes for å være upatriotisk

Ifølge Washington Post, har 20-åringen fått mye kritikk i hjemlandet for ikke å ha plassert hånda over hjertet da nasjonalsangen ble spilt under medaljeseremonien etter gullet i lagkonkurransen.

Videre skal hun ha fått kritikk for at hun ikke skal ha vist sin støtte da lagvenninnene Simone Biles og Aly Raisman kjempet i finalen i den individuelle konkurransen. Hun skal også ha fått kritikk på utseendet sitt, blant for hvordan håret hennes ser ut.

Gabrielle Douglas etter å ha fullført øvelsen bom under lagkonkurransen i Rio forrige uke. Foto: Damir Sagolj/Reuters

Nå slår den amerikanske jenta tilbake mot kritikerne.— Når de snakker om håret mitt og at jeg ikke putter hånda på hjerter, så er det ganske hard kritikk. Det føles virkelig ikke bra. Det såret meg, sier Douglas ifølge Washington Post.

— Jeg har vært gjennom mye

Kritikerne opprettet en egen hashtag på Twitter, kalt #crabbygabby, som på norsk kan oversettes til Gretne Gabby. Etter at Gabby Douglas har gått ut og fortalt om hetsen, har den mer støttende hashtagen #love4gabbyusa blitt en av de mest brukte på Twitter i USA.

- Jeg beklager hvis jeg virket sint og sur på tribunene. Jeg var ikke det. Jeg støttet Aly, og jeg vil alltid støtte dem og respektere dem for det de gjør. Jeg beklager hvis jeg ikke viste det, sier Douglas.

— Jeg har vært gjennom mye, men jeg er fortsatt glade i dem. Jeg er glad i de som er glad i meg, og jeg er fortsatt glad i dem som hater meg, sier hun videre til den amerikanske avisen.

— Anklaget for å ha tatt brystforstørrelse

Også Douglas' mor har gått ut og fortalt om kritikken som hun mener har haglet mot datteren. Til nyhetsbyrået Reuters forteller 20-åringens mor, Natalie Hawkins, om hets rundt utseendet til datteren.

- Hun har måtte takle at folk kritiserer håret hennes, og at folk anklager henne for å ha bleket huden sin. De sier hun har tatt brystforstørrelse, at hun ikke smilte nok og at hun ikke var patriotisk nok. Hva har hun noen gang gjort mot noen, spør moren ifølge Reuters.

— Vi har felt mange tårer, for jeg skjønner ikke hva hun har gjort for å fortjene slike angrep. For meg føles det som mobbing, sier moren.

— Definerer karakter

Ifølge Reuters fikk Gabby Douglas også mye kritikk under London-OL for fire år siden, mye på grunn av håret hennes under finalen hvor hun vant gull, som den første afro-amerikanske turneren noen sinne.

Men Douglas ønsker å komme styrket ut av stormen:

- Når du går gjennom mye, og møter motgang og har folk imot deg. Det er med på å definere karakteren din. Vil du bli stående, eller bøye deg, sier Gabby Douglas.