I dag ble det kjent at Kristin Størmer Steira (30) ikke får lov til å gå verdenscuperennene i Rybinsk, fordi hun veier for lite.

Steira forteller at hun har vært gjennom en tøff periode med Tour de Ski, sykdom og et vanskelig samlivsbrudd.

Ekspert på spiseforstyrrelser Jorunn Sundgot-Borgen mener at startnekten burde vært unngått.

Landslagssjef Vidar Løfshus innrømmer at rutinene kanskje ikke har vært gode nok.

— Vi har en ganske hyppig frekvens på kontrollene, men nå har vi vært gjennom en lang og travel periode med mange konkurranser. Her var det også litt private forhold som spilte inn. Men det skal ikke skje, sier han til Aftenposten.no.

- Hva kunne dere gjort annerledes?

— Vi har ikke evaluert enda, så jeg vil ikke gå inn på detaljer på det. Vi har jevnlige kontroller og får hjelp og støtte av Olympiatoppen. De har et program med individuelle samtaler og ekstra oppfølging i de tilfellene de føler det er nødvendig.

- Hva har dere gjort konkret?

— Vi tok et kvantesprang i høst, da vi begynte å følge retningslinjene til Olympiatoppen. Likevel må vi ta selvkritikk når noe slikt skjer.

- Har langrennsmiljøet vært gode nok på dette?

— Nei, det har vi ikke. Men vi håper at det nye opplegget skal sørge for at det helsemessige er i orden. Vi setter helsen først, og så langrennsresultatene i annen rekke.

- Dere får kritikk for ikke å kalle spiseforstyrrelser for spiseforstyrrelser, men finne andre, mildere ord. Hva sier du til det?

— Jeg kan ikke gå inn på en diskusjon om begrepene her, det har jeg ikke kompetanse til. Det må du spørre legene og det medisinske apparatet om.

Får kritikk

Ekspert på spiseforstyrrelser Jorunn Sundgot-Borgen mener altså at Steiras startnekt burde vært unngått.

— På generelt grunnlag vil jeg si at de beste utøverne våre har meget dyktige idrettsmedisinere og trenere i støtteapparatet. Utøvere skulle derfor ikke risikere å komme i en situasjon der de ikke får stille til start fordi de ikke «klarer» innta tilstrekkelig energi og eller har utviklet spiseforstyrrelser, sier Jorunn Sundgot-Borgen, som er professor ved Norges Idrettshøyskole i fysisk aktivitet og helse, til VG Nett.

— Her er det snakk om å se signalene tidlig og ha en kultur for at ernæring og vektregulering er en sentral prestasjonsvariabel.

- Ikke spiseforstyrrelser

Til Dagbladet understreker både Steira og landslagslege Hans Petter Stokke at løperen, som er blant Norges beste, ikke sliter med spiseforstyrrelser, men med en vektforstyrrelse.

– Dette må ikke forveksles med spiseforstyrrelse. Det er en vektforstyrrelse. Disse jentene forbrenner 4-5000 kalorier i døgnet med det aktivitetsnivået de ligger på. Det krever et stort næringsinntak for å kompensere det. Kristin har gjort en for dårlig jobb med energibalansen i denne perioden, sier Stokke.

Sundgot-Borgen mener det er positivt at Skiforbundet «endelig viser at de setter utøverens helse i fokus og etterfølger Olympiatoppens retningslinjer».

Hun jobbet selv som ernæringsekspert i Olympiatoppen frem til 2008, men sluttet etter det som ble kalt faglige uenigheter.

Hun har flere ganger uttalt seg kritisk om arbeidet som gjøres i norsk toppidrett med tanke på spiseforstyrrelser.

Kan spare mange

Eksperten mener det er viktig at støtteapparatet er tydelige i språket og ikke alltid unngår ordet spiseforstyrrelser i de situasjonene der det faktisk er det det handler om.

— Det kan på sikt spare mange utøvere for alvorlige spiseforstyrrelser, nedsatt livskvalitet og at de må avslutte idrettskarrieren før de ønsket det. Det er på tide at de synligjør at det er alvorlig når utøvere ikke inntar tilstrekkelig med energi og næring.