Lyngbrannen i Flatanger ble varslet klokken 22.30 mandag kveld. To timer senere ble rundt 20 beboere i Hasvåg lengst nord og Småværet lengst vest evakuert. Tirsdag formiddag melder brannvesenet at de ikke har kontroll over brannen i Hasvåg, Hårstad og Småværet.

Ifølge TV 2 ble Forsvaret tirsdag formiddag bedt om å bistå og har sendt totalt fire Bell 412-helikoptre som skal bidra til brannslukking i området. Forsvaret har også to kystvaktfartøy i farvannet utenfor områder som er satt i brann. Helikoptrene skal være fremme mellom klokka 13.30 og 14.

sz935ceb.jpg

Brannsjef Hans Petter Haukø sier tilAdresseavisenat vind og røykutvikling gjør det uoversiktlig, men at mellom 50 og 70 bygninger har brent ned i Hasvåg. Det utgjør mesteparten av bebyggelsen i grenda. Skipperen på redningsskøyta Harald V, Tor Helge Waagø, sier til NTB at minst halvparten av bebyggelsen i bygda Småværet har brent ned.

Blåser kraftig

Redningsskøyta Harald V seiler rundt brannområdene for å observere lyng— og gressbrannen, og tirsdag formiddag lå båten utenfor Småværet.

– Det brenner enda her, og det tok nettopp fyr i et stort bolighus, sier Waagø.

Han opplyser at de brenner sporadisk i fjellsidene og holmene innover. Observasjonene melder de videre til brannvesenet, som ikke er til stede i Småværet.

– Det er ingen brannfolk som kommer seg hit, forteller Waagø.– Dette er trasig, sier han videre.

Beboere i nærheten av der brannen startet, har fortalt at opptakten til brannen var at det skal ha oppstått gnister i en høyspentledning som hadde falt sammen, og at gnistene deretter antente det tørre gresset. Sterk vind i området førte, og fører, til rask spredning.

Evakuert

Flatanger_brann_NETT_280px.gif

Blant dem som ble evakuert mandag var tidligere ordfører i Flatanger kommune, Øyvind Mårvik i Hasvåg.– Vi dro ut for å se om det var noe brann. Da traff vi brannsjefen i kommunen, som fortalte at vi måtte dra hjem, hente det nødvendigste og dra til leirskolen på Drageid sier Mårvik.

Han forteller at de så brannen mot himmelen da de kjørte langs veien mot leirskolen.

– Når det brenner og blåser sånn, er det ikke noe man kan gjøre. Da er man prisgitt naturkreftene, sier Mårvik.

Lært av Lærdal

Post— og teletilsynet (PT) opplyser på sine nettsider at tilsynet har kontakt med tilbydere av kommunikasjonstjenester i Nord-Trøndelag.

– PT gir denne saken full prioritet nå. Under brannen i Lærdal opplevde vi hvor vanskelig det var å kommunisere når telefonnettet var nede. Vi har fått noen feilmeldinger i Nord-Trøndelag, men det har heldigvis ikke nådd Lærdal-nivået. Skulle folk i området få problemer med mobilnettet, oppfordrer vi om å ta ut simkortet og ringe 112, sier assisterende direktør Elisabeth Sørbøe Aarsether i tilsynet.

Brannvesenet: – Ikke alle bygningene er rammet

Dette bildet er det politiet som har tatt etter en befaring i helikopter.

Brannvesenet i Flatanger går nå inn i brannområdet i Hasvåg i håp om å redde noen av bygningene som ennå ikke er tatt av flammene.Det er gjort observasjoner av bygninger i Hasvåg som ennå ikke står i brann. Varabrannsjefen har derfor bedt brannmannskaper om å ta seg inn i området, skriverTrønder-Avisa.

– Brannmannskaper sendes nå inn i området i håp om å berge disse bygningene, opplyser pressevakt Marte Tronstad Dahl i Nord-Trøndelag politidistrikt til NTB.

– Det kan være berg og fjell i landskapet rundt disse bygningene som gjør at brannen ikke spres så lett, sier Dahl.

Det er 139 registrerte bygninger i området som brenner, men bare 32 fastboende. Det er mange fritidsboliger, og mange av disse leies ut til turister som kommer til halvøya for å fiske.

– Men ikke under noen omstendighet kan vi si at brannen er under kontroll, sier Marte Tronstad Dahl til NTB i 12-tiden.

DSB sender skogbrannhelikopter til Flatanger

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har to helikoptre klare til bruk hvis vindforholdene i Flatanger bedrer seg.

Sivilforsvaret og brannmannskaper har jobbet med å få kontroll over brannen i Flatanger siden den brøt ut mandag kveld. DSB står også klare med et helikopter til slukningsarbeidet, dersom forholdene skulle ligge til rette for hjelp fra lufta. I tillegg er ytterligere et helikopter gjort tilgjengelig på Værnes.

– Sterk vind umuliggjør slokking fra lufta akkurat nå, men vi har et skogbrannhelikopter stående klart til bruk i Flatanger hvis forholdene bedrer seg. Vi bistår brannvesenet med vannforsyning og sørger for forpleining av brannmannskapene, sier Heidi Vassbotn Løfqvist i DSB til direktoratetshjemmesider.

Sterke bilder

Statsminister Erna Solberg (H) ble informert om brannen tirsdag morgen. Hun sier til NRK at det jobbes hardt med å få alle ressurser inn til brannområdet.

– Det er dramatiske bilder, og jeg tror det gjør inntrykk på alle å se hvordan brannen sprer seg raskt når vinden er så sterk som dette, sier Solberg.

Hun sier også at det gjør sterkt inntrykk å se brannen i Flatanger, så kort tid etter storbrannen i Lærdal.

Ifølge TV 2 ble Forsvaret tirsdag formiddag bedt om å bistå og har sendt totalt fire Bell 412-helikoptre som skal bidra til brannslukking i området. Forsvaret har også to kystvaktfartøy i farvannet utenfor områder der det brenner. Helikoptrene skal være fremme mellom klokka 13.30 og 14. ## Innfører flyforbud

Det er nedlagt flyforbud over skogbrannområdet i Flatanger i Nord-Trøndelag,opplyser politiet.

Det er sterk vind i området, og det er vanskelig for brannvesenet å drive effektivt slukningsarbeid. Brannvesenet forsøker å lage en sperre i nærheten av Askfjellet for å hindre at brannen sprer seg innover i landet. Skogbrannhelikoptre fra Forsvaret og Helitrans er i området. Kystvakten og redningsskøyta Harald V bistår fra sjøsiden.

I selve brannområdet er både strømnettet og mobilnettet ute av drift. Politiet har en foreløpig teori om at brannene kan ha startet etter at sterk vind har fått ledninger i strømnettet til å treffe hverandre og slå gnister.

Brannfaren er fortsatt stor også i andre deler i Nord-Trøndelag, og politiet oppfordrer folk til ikke å bruke ild utendørs.

Politimesteren i Nordmøre og Romsdal sier påTwitterat det nedlegges midlertidig forbud mot all bruk av åpen ild i terrenget inntil forholdene endrer seg.