Litt etter klokken 10 begynte månen sakte, men sikkert å dekke over solen, og nøyaktig klokken 11.11.56 inntraff den totale solformørkelsen. Entusiaster fra hele verden har valfartet til det lille stykket Norge i Arktis for å oppleve dette astronomiske fenomenet.

— Jeg kan melde om fantastisk vær - mellom 15 og 20 minusgrader, skyfri himmel og helt vindstille. Det siste er jo viktig for alle som har kommet for å se. Det kunne virkelig ikke blitt bedre, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard til VG.

Sammen med Færøyene er Svalbard det eneste stedet hvor man kan stå på fast grunn og se solen bli dekket av månen denne gangen. Men TV-bilder fra Færøyene viser at det er gråvær og langt fra ideelle forhold der.

Rundt ham rigget folk seg til med kameraer og mørke briller og fulgte med på det som skjedde på himmelen, bare 11 grader over horisonten, der den arktiske vintersolen var i ferd med å «forsvinne» for øynene på dem.

Allerede tidlig på morgenkvisten bar grålysningen bud om det som skulle skje. Solen steg opp over Adventdalen og Longyearbyen og skinte fra en tilsynelatende skyfri himmel. (©NTB)