Det italienske cruiseskipet Costa Concordia hadde en stor last narkotika da det gikk på grunn og kantret utenfor øya Giglio i Toscana 13. januar 2012. Det er den italienske avisen La Repubblica som skriver om saken.

32 mennesker omkom i en av de største katastrofene i cruisefarten i Middelhavet noensinne. Kapteinen Francesco Schettino er kjent skyldig i uaktsomt drap, for å ha forårsaket forliset og for å ha forlatt skipet før alle var evakuert. Schettino ble av Italias første rettsinstans dømt til 16 års fengsel.

Telefonavlytting

Nå knyttes den italienske mafiaen til skipet. Ifølge telefonavlytting av mafiagrupperingen 'Ndrangheta har italiensk politi kommet til at det har vært en stor last med kokain ombord da skipet gikk på grunn.

'Ndrangheta er ett av de største organiserte kriminelle nettverkene i verden, og det anslås at de tjente 350 milliarder kroner fra virksomheter som narkotikasmugling, våpenhandel, utpressing og prostitusjon i 2014. Den italienske avisen skriver at det er lite trolig at noen av ledelsen ved cruise-selskapet visste om kontakten med mafiaen, men at det var kontakt mellom mafiaen og ansatte ombord på skipet.

Narkotikaen ble fraktet i bagger som ble blandet med turistenes baggasje. Det er ikke funnet noe narkotika på skipet etter forliset.

Knyttes til Norwegian Cruise Lines

Videre skriver avisen at mafiaen har brukt denne transporten av narkotika flere ganger. Det er narkotika fra Sør-Amerika som på denne måten finner veien til Italia og Europa. Senest for et par uker siden ble to ansatte ombord på et cruiseskip tatt med 15 kilo kokain mens skipet lå til kai i Buenos Aires i Argentina.

I forbindelse med etterforskningen har også cruiseskip fra MSC og Norwegian Cruise Lines dukket opp.

Norwegian Cruise Lines (NCL) er et Miami-basert rederi som i dag eies av Star Cruises. NCL var tidligere norskeid og ble grunnlagt som Norwegian Caribbean Lines i 1966 av Knut Utstein Kloster og Ted Arison.

MSC Cruises er et italienskbasert rederi som seiler i Middelhavet og Karibia. I Skandinavia har de kontor i Stockholm.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!