For et par år siden kom jeg tilfeldigvis til å prøve en økologisk deodorant, og siden har jeg aldri smurt den tynne huden under armene med noe annet. Hvis den går ut av produksjon er jeg seriøst i trøbbel.

Har du først tenkt over det, er det problematisk at de fleste deodoranter som fås kjøpt i Norge enten kan virke kreftfremkallende, hormonforstyrrende, allergifremkallende eller være skadelige for miljøet (ifølge Grønn Hverdag).

Nå skal alt være kilderent og kjernesunt, både det du putter i deg og det du smører utenpå. Det er slitsomt. Skulle vi tatt inn over oss alle skrekkscenarier og advarende pekefingre som finnes, hadde vi nok ligget i fosterstilling alle sammen, uten annet enn sellerismoothie og hvetegressjuice i de nyskylte tarmene våre.

Det er viktig å holde hodet kaldt og ikke bli hysterisk. Men økologi er i vinden. Ikke bare når det gjelder mat, men også kosmetikk og klær. I Norge var 2014 et fremgangsrikt øko-år, selv om den økologiske produksjonen går ned.

Myndighetene rapporterte i fjor sommer at den totale veksten i salget av økologiske varer økte med 30 prosent første halvår. Og i høst opplyste Norgesgruppen at de frem til da hadde solgt 50 prosent mer av økovarer enn i samme periode året før.

I Sverige har enkelte kjeder hatt over 50 prosents salgsøkning, i Danmark kjøper 94 prosent av befolkningen økovarer, mens 47 prosent av amerikanske foreldre sier at minst halvparten av matvarene de kjøper er økologiske, mens 10 prosent sier at de kjøper kun økologisk.

Økosalget i Sverige knuste alle rekorder i fjor. Veksten endte på totalt 38 prosent ved årets slutt, og betegnes som sensasjonell og unik i verdenssammenheng.

--Forbrukerne har snudd det gamle spørsmålet: «Hvorfor økologisk?» og spør i stedet: «Hvorfor skulle vi ikke kjøpe økologisk?», sier Ekoweb-redaktør Cecilia Ryegård, som mener holdningsendringen er tydelig.

Åtte av ti svensker handler i dag regelmessig økologiske varer.

I Danmark økte salget av økologisk frukt og grønt med 40 prosent i januar, etter at Coop Danmark satte prisene ned ved nyttår. Butikkjeden samarbeider med Økologisk Landsforening, og har høye ambisjoner for øko-salget. Danskene handler også mer av andre økologiske produkter, etter at prisene på frukt og grønt ble lavere.

Økologisk mat er litt dyrere og mye mer trendy, men helseeffekten er ikke lett å bevise. Noen studier viser at økologisk mat er sunnere enn den konvensjonelt produserte, andre konkluderer med at det ikke er noen forskjell. Økologisk mat inneholder ikke spor av sprøytemiddel, men norske myndigheter sier at tillatte nivåer av sprøytemiddelrester ikke utgjør noen helsefare. Verdens helseorganisasjon sier det motsatte.

--Økologisk produksjon er ofte bedre for miljøet og økologisk kjøtt gir bedre dyrevelferd. Så det kan fremdeles være en god idé å kjøpe økologisk, sa seniorforsker Pia Knuthsen fra DTU Fødevareinstituttet etter at hun og kolleger fra universitetene i København og Aarhus overrasket konkluderte med at økologiske grønnsaker antakelig ikke gir helsefordeler sammenlignet med de konvensjonelle. Studien ble publisert i 2010.

Oppmerksomheten rundt økologi feier ikke bare over matbordene våre.

Konvensjonell bomullsproduksjon har et ufyselig rykte når det gjelder miljøhensyn. Den dekker bare rundt fem prosent av arealet, men står på verdensbasis alene for rundt 25 prosent av all sprøytemiddelbruk mot skadedyr og 11 prosent av all sprøyting mot plantesykdommer. All denne giften skaper naturlig nok store helseproblemer for bøndene som dyrker bomullen. De bor som vi vet stort sett sør på kloden.

Verdens helseorganisasjon anslår at tre millioner mennesker blir forgiftet av sprøytemidler hvert år. I tillegg kan de sterke kjemikaliene som brukes på fabrikkene være både allergi— og kreftfremkallende.

Svenske Nudie Jeans og norske Norrøna er blant de som går foran med et godt eksempel. Nudie er 100 prosent økologisk, Norrøna bruker nesten bare økologisk bomull og har flere produkter av resirkulerte materialer.

Hva med all kosmetikken , deodorantene og det andre du smører på kroppen hver eneste dag, uten å skylle av igjen? Huden er vårt største pusteorgan. Så det går rett i blodet ditt.

Mange velger økologisk kosmetikk, blant annet av hensyn til miljøet, dyrevelferden og fordi de kun inneholder økologisk dyrkede ingredienser. Kunstig (syntetisk) fremstilte ingredienser, som parabener, er ikke tillatt i økologisk kosmetikk.

Men fordi grønt er så hipt og produsentene vet at «rent» selger, prøver noen dessverre å lure deg ved hjelp av bilder av trær, grønne farger og begreper som «naturlige ingredienser». Naturlig høres rent og sunt ut, men betyr bare at ingrediensene er hentet ut fra naturen. Det sier ingenting om dyrkings- eller produksjonsmetoder. «Organic» betyr økologisk på engelsk. Organisk på norsk, betyr bare at det er nedbrytbart. «Eco» betyr miljøvennlig på engelsk, ikke økologisk.

--Vi skal være forsiktige med å si at alt naturlig er bra, og at alt syntetisk er farlig, sier Elbjørg Heimstad, forskningsdirektør ved NILU (Norsk institutt for luftforskning). Ved NILU forsker de blant annet på sammenhengen mellom det vi smører på huden, puster inn og spiser, og det vi finner i blodet.

-Vi har studier som antyder at konserveringsmidler, som parabener, kan forstyrre hormonbalansen. Det vil ikke si at parabener er akutt farlig. Men så lenge den usikkerheten finnes, bør vi innta en føre-var-holdning og heller ty til alternative ingredienser, sier Heimstad.

Parabener er der for at produktene holder seg lenger. Sjekk innholdslisten på det du har stående på badet, om noe av det er uten parabener. (Det som kommer tidlig på listen, er forresten det produktet inneholder mest av.)

Forskerne har mistanke om at parabener kan føre til dårlig sædkvalitet og testikkelkreft. De setter det også i sammenheng med økning av brystkreft. Den franske professoren André Cicolella ved INERIS opplyser at plasseringen av kreftsvulstene i brystene har endret seg de siste årene.

--Halvparten av svulstene finnes nå i den ytre delen av brystet, der stoffene fra det kosmetiske produktet kan ha trengt inn, sier han.

Forskerne nevner også allergier, hormonproblemer og svikt i immunsystemet som mulige effekter av kosmetikken. De mener miljøgiftene i kosmetikken bør fjernes, eller i det minste merkes godt når det ikke med sikkerhet kan sies at de er trygge å bruke.

--Spørsmålet den enkelte må stille seg er: «Hvor grønn ønsker jeg å være?» Holder det for meg at produktet er fritt for parabener? For det finnes en mengde ikke-økologiske produkter uten parabener. Ønsker du å forsikre deg mot andre stoffer også? Er det viktig for deg med et miljøvennlig produkt som ikke skader naturressursene? Man må bruke nøtten litt, oppfordrer Camilla Schjelderup, hudpleier, makeupartist og innehaver av Gimle Økologiske Parfymeri i Oslo.

Husk at valgene du gjør som forbruker påvirker hva som tilbys i butikkene. Når etterspørselen øker, blir det flere produkter i hyllene.

PS: Ø-merket fra Debio (eller et tilsvarende utenlandsk kontrollorgan) er din garanti for at matvaren er økologisk. Cosmos er en felles europeisk sertifisering for økologisk kosmetikk, mens økologiske klær skal ha Svanemerket eller GOTS (Global Organic Textile Standard).

Kilder: Oikos.no, KRAV.se, nrk.no, forskning.no, tara.no, renmat.no