Siden 1975 har Jan E. Rivelsrud jobbet dag og natt for å bygge opp sitt hotellselskap, Rica, til å bli en av landets ledende kjeder.

Nå selger han alt til en av konkurrentene, Scandic hotels, som med ett slag blir en hotellkjempe i hele Norden.

— Ja, en ganske spesiell dag må man kunne si. Men det som gjør godt er å vite at vi har funnet en god kjøper og at Rica-hotellene blir ivaretatt på beste måte av de nye eierne. Vi har opp gjennom årene hatt flere kjøpere på døren hos oss, uten at vi har funnet det riktig å selge. Denne gangen passet alt, sier Rivelsrud til Aftenposten tirsdag morgen.

Rica består i dag av 48 egne hoteller og 24 franchisehoteller i Norge og Sverige. Scandic har nærmere 150 hoteller i åtte land. Til sammen har de to hotellkjedene 25.000 gjester i døgnet.

Oppkjøpet innebærer at Rica-hotellene vil bli omdøpt til Scandic-hoteller, men denne prosessen vil ikke bli påbegynt før oppkjøpet er godkjent av norske og svenske konkurransemyndigheter

Stordalen gratulerer

Choice-eier og storkonkurrent Petter A. Stordalen gratulerer tirsdag morgen Scandic og eieren EQT med et godt kjøp. Han mener Scandic gjør lurt i å kjøpe Rica, som han mener er en veldrevet hotellkjede. Stordalen var i en periode selv storeier i Rica for noen år siden. Nå kaller han det nye selskapet «Scrica».

Stordalen sier han har ventet på en konsolidering i markedet - det vil si at det blir færre og større selskaper – og at Scandics oppkjøp inspirerer til innsats.

For Scandic sier konsernsjef Frank Fiskers at oppkjøpet av Rica Hotels er et viktig steg i videreutviklingen av Scandic-konsernet, som gjennom de senere år har gjennomført en rekke tiltak for å styrke kundetilbudet og tilstedeværelsen i det nordiske markedet.

Scandic styrker seg

- Med Rica løfter vi Scandic til et nytt nivå i det nordiske hotellmarkedet. Vi styrker vår portefølje med anerkjente Rica-hoteller på attraktive beliggenheter, og snart kan gjestene velge mellom ca. 223 hoteller i hele Norden. Til sammen kommer vi til å ha 25.000 gjester hvert eneste døgn, og 13.000 dyktige medarbeidere vil gjøre sitt ytterste for å bidra til at alle disse gjestene får gode og minnerike opphold, sier iskers.

Scandic har i dag 151 hoteller i Norden, hvorav 19 i Norge, mens Rica Hotels’ portefølje omfatter 72 hoteller i Norge og Sverige, hvorav 65 i Norge.

Ledende

— Sammen vil selskapene være Nordens ledende hotellaktør, med et solid utgangspunkt for en kraftfull, videre vekst og reiselivsatsning. Rica og Scandic utfyller hverandre geografisk, og vil sammen gi gjestene flere valgmuligheter. Rica er sterke i Norge, mens Scandic har sin styrke i de øvrige skandinaviske landene. Alle ansatte i både Rica og Scandic legger sin ære i det gode vertskapet og står på hver dag for å gi gjestene gode hotellopplevelser, sier Rica-grunnlegger Jan E. Rivelsrud.

Familien Rivelsrud, som i dag eier Rica Hotels, vil videreføre sitt engasjement i hotellnæringen. Det skjer gjennom eiendomsselskapet Rica Eiendom Holding. Dette selskapet eier i alt 20 av eiendommene som inngår i Rica Hotels-porteføljen, og her vil Scandic overta som leietaker.