Elleve år etter at USA invaderte Irak for å bekjempe terror, kontrolleres store deler av landet av islamister som angivelig ble sparket ut av al-Qaida fordi de var for ekstreme.

Erobringen av Iraks neste største by, Mosul, er ISILs største seier så langt. Her skal opprørerne være i full gang med å innføre et strengt islamistisk styre.

— Nå er tiden inne for en islamsk stat, heter det i et dokument som gruppen har laget til sine medlemmer i Mosul, ifølge avisen The Telegraph.

Dokumentet inneholder en liste med regler og instruksjoner for innbyggerne og ISILs egne folk. Heretter er alkohol og tobakk strengt forbudt, og alle kvinner må dekke seg til.

Les også:

— Islams soldater

ISIL krever også at de irakske soldatene og politifolkene som fortsatt er i byen, må be om tilgivelse. Dette skal skje på spesielt anviste steder, og de som nekter, vil bli straffet med døden.

Alle byens innbyggere må møte opp i moskeene og be fem ganger om dagen. Monumenter og religiøse minnesmerker skal ødelegges i tråd med ISILs fundamentalistiske lære. Kvinner må holde seg innendørs så sant det ikke er strengt nødvendig å bevege seg ute på gata.— Si til alle som spør, at vi er islams soldater. Vi har påtatt oss ansvaret for å gjenreise det islamske kalifatets ære, heter det i en oppfordring til ISILs egne medlemmer.

Les også:

Lynrask framrykking

Erobringen av Mosul tirsdag var ledd i en lynrask framrykking gjennom flere irakiske provinser. Torsdag sto opprørerne utenfor byen Samarra, 11 mil nord for Bagdad. To strategisk viktige områder nordøst for hovedstaden ble erobret i løpet av dagen.

De ytterliggående islamistene har flere ganger truet med å angripe Bagdad. Men om de faktisk kommer til å gjøre det, er ennå uklart.

— Denne retorikken kan være et forsøk på å få hæren på defensiven i hovedstadsområdet og gi ISIL tid til å styrke kontrollen over Mosul, sier analytikeren Kirk Sowell fra selskapet Uticensis Risk Services.

Evakuert

Likevel er flere hundre amerikanere blitt evakuert fra en flybase utenfor Bagdad. Årsaken er trusselen fra opprørerne som gradvis rykker fram mot hovedstaden.

Amerikanerne jobber med oppgaver knyttet til Iraks nye F-16-fly, og en del av dem er ansatt i forsvarsgiganten Lockheed Martin. Det amerikanske utenriksdepartementet opplyser at det dreier seg om en midlertidig evakuering fra flybasen Balad, som ligger 8 mil nord for hovedstaden.

USAs ambassade i Bagdad fungerer fortsatt som normalt.

Mosul viktig

Mosul var viktig for ISIL ikke bare på grunn av byens størrelse, men også fordi det befant seg store mengder militært materiell der.

Etter erobringen arrangerte ISIL en parade med amerikanskproduserte militære kjøretøyer gjennom byen. Øyenvitner fortalte at to helikoptre svevde over paraden, og dette skal være første gang opprørerne har skaffet seg luftfartøyer.