Det var strålende sol da presidenter, statsministre, kongelige og krigsveteraner markerte D-dagen nordvest i Frankrike fredag. Men under den skyfrie himmelen var stemningen tung og preget av vissheten om de mange tusen soldatene som ble drept langs den 80 kilometer lange kyststripen 6. juni 1944.

SAs president Barack Obama (i midten) og Frankrikes president François Hollande (t.v.) markerer D-dagen sammen med krigsveteraner på gravlunden for amerikanske soldater som falt under slaget i Normandie for 70 år siden. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix

I alt 160.000 soldater fra USA, Canada, Storbritannia, Norge og andre allierte land deltok i landgangen, som er den største i sitt slag i historien.

I en tale på den amerikanske gravlunden i Colleville-sur-Mer framholdt Obama at vi kan takke soldatenes mot og offervilje for dagens demokrati og frihet.

– Da denne lengste dagen var slutt, hadde man på denne stranden kjempet, tapt, kjempet igjen og vunnet – en bit av Europa var frigjort og fri. Hitlers mur var brutt, og Pattons hær kunne fritt strømme inn i Frankrike, sa Obama.

Titusen graver

Her, like ved stranden som under invasjonen fikk kodenavnet Omaha Beach, ligger om lag 10.000 amerikanske soldater begravd.

– Omaha – Normandie – dette var demokratiets brohode. Og vår seier i denne krigen var ikke bare bestemmende for et århundre, den sørget for sikkerhet og gode dager i all ettertid, sa Obama videre.

Kong Harald, USAs president Barack Obama og Storbritannias dronning Elizabeth under fotoseansen i Normandie fredag. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix

Under seremonien sto den amerikanske presidenten side om side ved sin franske kollega François Hollande, omgitt av krigsveteraner, hvorav noen satt i rullestol. Ingen vet hvor mange av dem som vil være i live under 75-årsmarkeringen i 2019. Etter talen bøyde Obama seg ned, omfavnet en krigsveteran og viste de falne soldatene respekt ved å legge hånden på hjertet.

Rolf Kolling får overrekt medaljen for sin innsats under D-dagen i Normandie i 1944 under en markering i Caen i forbindelse med 70 års jubileet 6. juni. Til høyre en annen veteran Christian Grønvold. Foto: Terje Bendiksby. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Endret historien

Landgangen i Normandie var begynnelsen på offensiven som førte til at Nazi-Tyskland og Adolf Hitler falt et knapt år senere.

Hollande innledet dagens mange seremonier i en minnelund for 20.000 sivile krigsofre i Caen, en by som ble utsatt for store ødeleggelser under kampene. I sin tale understreket Hollande at slaget endret verden og merket Normandie for alltid.

– Denne dagen, som begynte med kaos og ild, skulle slutte i blod og tårer, tårer og smerte, tårer og glede, sa Hollande.

Han framholdt også at Frankrike aldri vil glemme hva landet skylder USA.

Merkel og Putin

I alt 21 utenlandske ledere deltok i minneseremoniene, blant dem kong Harald, dronning Elizabeth, statsminister Erna Solberg, Storbritannias statsminister David Cameron, Tysklands statsminister Angela Merkel og Russlands president Vladimir Putin.

Merkel og Putin møttes fredag formiddag for å drøfte Ukraina og det som regnes som den alvorligste sikkerhetskrisen i Europa på 20 år.

Torsdag var både Putin og Obama invitert til presidentpalasset i Paris for å spise hvert sitt måltid sammen med Hollande, med det er ikke meldt om noen tilnærming mellom Russland og Vesten. På forhånd er det blitt spekulert på om Obama og Putin kom til å møtes i løpet av D-dagen, men fredag ettermiddag var det fortsatt ingen tegn til det.