Denne uken er det premiere på «Mission: Impossible — Rogue Nation», den femte filmen om superagenten Ethan Hunt. Og de fleste vet antakelig hva det betyr: en ny sjanse til å se Tom Cruise kjøre fort og uansvarlig med motorsykkel, henge på utsiden av fly i luften og slikt.

Og mens spetakkelet står på, er det for en stakket stund mulig å ikke forholde seg til verken mennesket eller skuespilleren Tom Cruise. Det er ikke alltid like lett. Vi har sett ham i for mange roller, vi har hørt for mange rykter om ham og vi husker for godt de forstyrrede talk show-opptredenene fra noen år tilbake. Og i bakgrunnen for alt sammen spøker selvsagt den genuint skumle scientologi-«kirken».

Når det kommer til stykket, er det derfor fristende å ikke tenke på Tom Cruise som menneske eller skuespiller i det hele tatt. Det er enklere å tenke på ham som noe annet - og noe mer - enn som så: en filmstjerne.

Og det er jo nesten sånn at det ikke betyr all verden om filmene hans er gode eller dårlige. Og det betyr enda mindre om han spiller veldig godt eller om han bare prøver veldig hardt. Når Tom Cruise er med i en film - spesielt i de øyeblikkene når han virkelig skrur på karismaen, når han flasher milliondollarsmilet - er det umulig å ikke bli tatt av stjernekraften. Enten du liker det eller ikke: Fyren besitter den vanskelig definérbare, utrolig sjeldne egenskapen det er å kunne lyse opp et lerret.

Også har han jo faktisk vært med i en del bra filmer. Her er min topp 5 Cruise-liste. Og nei, «Cocktail»-fans, jeg fant ikke plass til favorittfilmen deres.

«Mission: Impossible - Ghost Protocol» (2011): Den fjerde Ethan Hunt-filmen er den mest halsbrekkende og mest underholdende til nå.

«Jerry Maguire» (1996): Sport og romantikk og Cruise i sin kanskje defintive non-action-rolle.

«Minority Report» (2002): Steven Spielbergs oppfinnsomme, komplekse science fiction-noir lar Cruise få spille både jeger og jaget.

«Magnolia» (1999): Et sjeldent sterkt ensemblestykke, men Cruise er nær ved å stjele showet i rollen som misogyn foredragsholder.

«Collateral» (2004): I en av sine få skurkeroller er vår mann på ladet, stemningsmettet taxi-tur gjennom et nattlig Los Angeles.

Boblere: «Risky Business», «The Color of Money», «A Few Good Men», «Edge of Tomorrow«