Oljeprisen har falt og ledigheten i landsdelen vår har økt betydelig. Vi har en flyktning— og migrasjonskrise. Våre kommuner tar et stort ansvar for flyktninger og asylsøkere, men situasjonen er krevende. Europa utsettes for terror.Familier og enkeltpersoner opplever usikkerhet. Situasjonen krever politisk ansvarlighet. Vi er avhengig av å løse oppgavene sammen. Derfor er det viktig for Høyre at Norge styres trygt. Det har vært særlig viktig i denne situasjonen at samarbeidspartiene ble enige om et budsjett for arbeid, aktivitet og omstilling.

Kommer godt ut

Høyre får gjennomslag på flere helt sentrale områder for oss i budsjettet. Satsingen på samferdsel er rekordstor. Landsdelen vår kommer godt ut på dette området. Vi håper en ny æra ser dagens lys når veiselskapet Nye Veier kommer i drift over nyåret.

Det bevilges mer penger til kunnskap, forskning og innovasjon. Gjennom et godt borgerlig samarbeid har vi blant annet sikret landsdelen viktige tilskudd til ny folkehøyskole i Mandal, en ny bevilgning til Sørlandslabben, et godt tilskudd av nye stipendiatstillinger til universitetet vårt, nye midler til Stiftelsen Arkivet, Såkornfond til landsdelen. Dette har vært viktige saker for Høyre i Vest-Agder, og nå lykkes vi sammen med samarbeidspartnerne våre.

Sikkerhetsnettet forsterkes

Vi ser også at det sosiale sikkerhetsnettet forsterkes. Regjeringen begynte i dette budsjettet omlegging til et skattesystem som skal oppmuntre til at vi skaper mer, ikke skatter mer. Høyre mener det er den beste måten å sikre varig velferd på. Det er også viktig for oss at et nytt skattesystem ikke gir utenlandske investorer mer igjen for pengene i Norge, enn det gjør for norske investorer.

Arbeid mot økende ledighet og å skape trygge arbeidsplasser, er en nødvendig del av omstillingen til en grønnere økonomi. Det må gjøres med kortsiktige og langsiktige grep. Et viktig poeng for Høyre er at de kortsiktige grepene ikke medfører varige økninger i offentlige utgifter. Regjeringens tiltakspakke på over 4 milliarder, er målrettet nettopp mot kortsiktige tiltak som ikke medfører varig økte offentlige utgifter, for å skape arbeid og aktivitet i regionene som rammes hardest av fallet i oljeprisen. Det langsiktige omstillingsarbeidet gjør vi gjennom å investere i samferdsel, kunnskap og skatteletter. Det skal lønne seg å jobbe og å skape nye arbeidsplasser.