Han var gutten som gjorde alt for å bli usynlig, han holdt seg i bakgrunnen og var livredd for at noen skulle se at han bar på en hemmelighet.

Hun ble regnet som klassens pøbel, hun sov i timene, kranglet med medelever og lærere eller droppet å komme på skolen. Hun ville bare at noen skulle se at noe var gærent.

Alle disse tre barna fortalte på hver sin måte at noe var galt. Alle hadde ulike måter å vise at de ikke hadde det bra. Alle tre ble utsatt for seksuelle overgrep som barn. Det de ønsket aller mest i sin oppvekst var å møte noen voksne som spurte hvordan har du det? og som ville lytte til det de hadde å fortelle. Om det bare hadde vært én som hadde spurt hvordan de egentlig hadde det, og spurt flere ganger — da hadde de ikke klart å holde hemmeligheten skjult lenger.

Se hvordan barna snakker

Barn som utsettes for seksuelle overgrep forteller at de ofte føler seg alene. De forteller at de har prøvd å si ifra, men at de opplever at voksne ikke tror på det de forteller. Barna bruker ikke alltid ord, så derfor det er vår jobb å se hvordan disse barna snakker. Noen sier også at de unngår å fortelle, de er redd for at de voksne ikke skal tåle deres historie. Slik kan det ikke være.

Disse tre barna er nå blitt voksne. Men det finnes barn blant oss i dag som har det på denne måten. Vi vet at mange barn utsettes for seksuelle overgrep. Vi vet at mange bærer på hemmeligheten sin i mange år. Snittet er faktisk på 17,5 år. I følge en undersøkelse gjennomført av Redd Barna, sier over 40 prosent av befolkningen at de tror det er skadelig å snakke med barn om seksuelle overgrep. Hva forteller dette oss? Jo, at mange barn er (går) alene med sin vonde hemmelighet, uten at noen snakker med dem om det. Og de kommer til å bære på den helt til de blir voksne - hvis ikke vi tar ansvar.

Jeg vil bo i en by full av modige mennesker. Jeg vil at Kristiansand kommune skal være full av mennesker som har mot og handlekraft på barns vegne. Jeg ønsker meg mennesker som tør. Tør å lytte og tør å spørre. Dette er mennesker som sier «Jeg er her» på vegne av barn.

Snakke om seksuelle overgrep

Barn og unge har fortalt oss i Redd Barna hva de ønsker seg for at barn skal være trygge. Barn har rett til å si sin mening og bli hørt i alle saker som angår dem. Barn ønsker at vi skal snakke høyt om seksuelle overgrep mot barn, de vil være med og bryte tausheten, og de vil bidra i kampen mot seksuelle overgrep. Og barn vet hva som skal til for at de skal oppleve seg sett, hørt og trodd.

Jeg skal starte med meg selv, jeg skal stille meg bak barn og unges egne ønsker og jeg utfordrer alle i Kristiansand kommune til å gjøre det samme.

10 ønsker til voksne fra barn og unge i Norge for å bekjempe seksuelle overgrep mot barn:

1. Vær snill mot alle barn rundt deg, uansett om det er dine egne eller ikke.

2. Ta barn på alvor og vis dem like mye respekt som du viser voksne.

3. Snakk med barn om retten til å sette grenser og om seksuelle overgrep.

4. Vær ekte, og vær glad i barn for den de er.

5. Spør barn om hvordan de egentlig har det. Slutt aldri å spørre.

6. Lytt til barn, selv om de bruker litt andre ord enn deg.

7. Tro på det barn sier, selv om det kan være vondt eller ekkelt å tro på.

8. Vær tøff nok til å gjøre noe når et barn har det vanskelig, selv om det kan føles ubehagelig overfor andre voksne.

9. Si til barn at du tror på dem og vil hjelpe. De trenger å høre det.

10. Gi aldri opp et barn!

Er vi mange nok som stiller oss bak barns ønsker, så kan vi alle bidra til å gjøre Kristiansand kommune til et tryggere sted for barn.

I Kristiansand kommune vil vi aldri gi opp et barn.

Innlegget er forkortet. Red.