Det var ikke uventet at Erna Solberg ville bytte på mannskapet. Tiden fram til neste valg går fort, og nye statsråder trenger tid til å sette seg inn i sine nye fagfelt. De skal også rekke å bli varme i trøya før arbeidet med neste års statsbudsjett begynner, ganske snart.

Det skiftet som har fått mest oppmerksomhet er Per Sandbergs inntreden i regjeringen. Hittil har han vært en løs kanon. Nå må han legge bånd på seg. Heller ikke Sandberg kan som statsråd si det han til enhver tid mener. Hvis han klarer å opptre ansvarlig, har Erna Solberg — og Siv Jensen - oppnådd mye. Sandbergs selvdefinerte rolle som en politisk frispiller har skadet regjeringen og Frp. Et parti som er i regjering må opptre som det, det kan ikke holde seg med en nestleder som forbeholder seg retten til å definere hva partiet «egentlig» mener.

De viktigste statsrådsskiftene var imidlertid de som skjedde innen integrering og arbeid. Det er fornuftig å samle alt som har med innvandring og integrering å gjøre og gi én statsråd ansvar for det. Sylvi Listhaug vil ha fordel av at det nå ser ut til å bli bred politisk enighet om viktige integreringstiltak på Stortinget. Men hun vil likevel stå foran store prøver. Både når det gjelder mottak av nye asylsøkere og bosetting av de som får opphold i kommunene.

Den største overraskelsen var at et relativt ubeskrevet blad nå får det tunge ansvaret for Arbeids- og sosialdepartementet. Anniken Hauglie (H) har riktignok erfaring fra blant annet byrådet i Oslo, men kjenner ikke Stortinget. Som statsråd på dette området må hun håndtere de mange problemene og skjebnene som følger av stigende arbeidsledighet i flere deler av landet. Selv uten de økonomiske nedgangstidene Norge nå er inne i, er dette et krevende fagfelt. Det illustreres blant annet av at Hauglie blir den sjuende statsråden i dette departementet på de ti siste årene.

Med endringene i regjeringen har Erna Solberg og Siv Jensen begynt nedtellingen til stortingsvalget i 2017. Sjansene for å bli gjenvalgt avhenger ikke minst av at de nye statsrådene for arbeid og integrering lykkes i sine jobber.