Forbrukerrådet testet barnejakker fra seks skandinaviske sportstøyprodusenter for helseskadelige fluorstoffer. Alle de testede jakkene inneholdt spor av flere slike stoffer.

Fire av dem inneholdt stoffet PFOA som ble forbudt i fjor, med en overgangsordning slik at produkter laget før 2014 kan selges frem til 2018. — Produsentene må finne en annen løsning for å holde barna varme, tørre og friske, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet .

Fluorerte stoffer har vært brukt i en rekke ulike hverdagsprodukter siden 50-tallet. Stoffet, som virker vann- og smussavstøtende, finnes blant annet i klær, tekstiler, sko, skismøring og matemballasje.

Forskning viser at denne stoffgruppen kan føre til økt fare for kreft, samt fosterskader og reproduksjonsskader.

Flesland mener klesprodusentene bør få opp farten, og i mellomtiden merke produkter som inneholder disse stoffene.

Spor av forbudt stoff i fire jakker

— Vi deler Forbrukerrådets oppfatning om at stoffet er miljøskadelig. Det er ikke farlig å gå med jakken, men det er når du vasker jakken eller kaster den faren oppstår. Da havner de farlige stoffene i naturen, og de brytes ikke ned. Det betyr at de kan komme inn i kroppen via for eksempel fisk, sier seksjonsleder Heidi Morka i Miljødirektoratet.

Morka sier at både EU og FN er i gang med å få på plass et nytt regelverk for disse stoffene og at mye tyder på at det regelverket blir strengere enn det vi har i Norge i dag.

- Ikke overrasket

Jakkene som ble testet kom fra Helly Hansen, Stormberg, Skogstad, Norheim, Bergans og Didriksons. Produsentene understreker testen ikke har avslørt funn som er i strid med norske regler.

- Jeg er ikke overrasket over funnene. Dette er et stoff industrien har brukt i årevis, og som kan selges ut 2018. Vi trenger mer tid for å fase ut dette, det skjer ikke over natten, sier Richard Collier i Helly Hansen .

Han sier det også er en utfordring at stoffet kun er forbudt i Norge. Jakkene produseres på fabrikker i Asia som lager tøy til produsenter fra hele verden. Dermed er det risiko for at deres produkter forurenses med fluorstoffer brukt av andre produsenter, ifølge Collier.

- Jeg er enig i at dette bør forbys over tid, men industrien har ennå ikke en løsning for å fjerne alle fluorstoffer fullstendig. Alternativene som finnes er enten ikke godt nok testet, eller ikke gode nok.

Han sier de samarbeider aktivt med kjemiske rådgivere og andre selskaper i bransjen for å finne en løsning.

Bransjen støtter forbud

Steinar Hillestad i Gresvig, som produserer merket Norheim, sier selskapet følger forskningen på alternativer til fluorstoffer nøye.

— Foreløpig er det ikke klare resultater fra denne forskningen, blant annet er det viktig at det forskes grundig på konsekvensene av bruk av stoffer som introduseres som alternativer til fluorkjemi før disse tas i bruk i stor skala.

Kommunikasjonssjef Petter Toldnæs i Stormberg sier selskapet jobber med å unngå skadelige miljøgifter i sine produkter.

— Vi har både støttet de nye reglene, og kommer også til å støtte fremtidige innskjerpelser i det norske lovverket, sier han.

Bjørn Rune Hansen i Didrikson er forundret over at det ble påvist PFOA i deres jakke. Han viser til at selskapet har jobbet siden 2009 for å bytte ut disse stoffene, og at jakkene deres nå skal være fri for dem.

- Vi har nulltoleranse for disse stoffene, sier han.

Han understreker at de påviste verdiene er svært lave, og at selskapet mistenker at stoffet stammer fra vaskevannet.

— Vi vil gå gjennom disse prosessene for å sikre at dette ikke skjer i fremtiden, sier han.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!