AGDER:

1. Er du for eller mot at fastleger kan reservere seg mot å henvise abortsøkende kvinner?

2. Hva mener du om regjeringens forslag?

Torhild Bransdal (KrF), ordfører Vennesla.

— Jeg er for at fastleger kan reservere seg mot å henvise til abort. Dette er et dypt etisk samvittighetsspørsmål, og min påstand er at ingen kvinner vil miste rettigheter selv om legene gis frihet til å følge sin samvittighet. Jeg er mot regjeringens forslag, fordi dette ikke er noe som kan desentraliseres til kommunestyrene. Det bryter dessuten med intensjonene i regjeringspartienes avtale med KrF etter valget.

Arvid Grundekjøn (H), ordfører Kristiansand

— Av og til kolliderer to hensyn. Da må man enten veie og velge, eller man kan forsøke å skape løsninger for begge parter. I denne saken mener jeg det siste er mulig. Kvinners rett til abort er viktigst, men den svekkes ikke av at noen leger får lov til å reservere seg. Jeg synes regjeringen har håndtert saken klokt, og jeg er for forslaget på de premisser statsministeren og helseministeren legger til grunn.

Gro-Anita Mykjåland (Sp), ordfører Iveland

— Jeg er mot reservasjonsrett, men kommunestyret kan nok mene noe annet. Kvinner har rett til abort, og det må gå foran. Om man henviser til annen lege eller til sykehuset, ser jeg heller ikke forskjellen på. Hele saken er merkelig og trist. Jeg synes dette temaet er for alvorlig til politisk hestehandel i regjeringsforhandlingene.

Arild Windsland (H), ordfører Birkenes

— Vi har en abortlov. Den gjelder. Reservasjonsrett blir helt feil for meg. Vi må ikke flytte fokus fra kvinnens belastning til legene. Legene er til for pasienten. Jeg er veldig mot hele lovforslaget. Loven må være lik over hele landet. Det må ikke gjøres til et lokalt spørsmål.

Johnny Greibesland (Sp), ordfører Songdalen

— Jeg er mot reservasjonsrett fordi jeg tenker at leger som mottar offentlige tilskudd pr. pasient må respektere norsk lov og utføre jobben fullt ut. Jeg tipper at kommunestureflertallet er enig med meg. Abort er for alvorlig til at kommunene skal avgjøre. Vi risikerer ulik praksis fra kommune til kommune, men også ulik praksis fra valgperiode til valgperiode.

Åse Severinsen (H), ordfører Søgne

— Jeg er mot reservasjonsrett. En kvinne skal slippe å lete seg fram en lege som kan hjelpe hvis hun ønsker en abort utført. Det er ingen menneskerett å være fastlege. Regjeringens forslag er ikke er godt. Reservasjonsretten bør fjernes og det bør gjelde hele landet.

Tore Askildsen (KrF), ordfører Mandal

— Legene bør ha rett til å følge sin samvittighet i etiske spørsmål. Dette er et viktig prinsipp sak for alle borgere i en demokratisk rettsstat. Dette handler ikke om abortsaken, men om samvittighetsfrihet. Reservasjonsretten bør vedtas av stortinget. Samvittighetspørsmål skal ikke gjøres til geografi.

Hans Antonsen (V), ordfører Grimstad

— Jeg er mot at fastleger kan reservere seg mot å henvise til abort. Venstre var heller ikke med på avtalen om dette i Stortinget. Satt på spissen, må hensynet til kvinnen gå foran legen. Hun har sine lovmessige rettigheter. Løsningen med avgjørelse i kommunene viser bare hvor ukomfortabel helseministeren er med hele saken.

Einar Halvorsen (H), ordfører Arendal

— Jeg har ikke tatt stilling ennå. Jeg må ta et standpunkt, men vil ha kommunelegens vurderinger. Jeg ser både fordeler og ulemper. Forslaget er del av en totalpakke mellom regjeringspartiene og KrF. Det viktige er at prinsippet om selvbestemt abort ikke rokkes.

Sigmund Pedersen (Sp), ordfører Froland

— Det går ikke an at leger kan reservere seg mot lovlig behandling på denne måten. Jeg tror flertallet i Froland er enig med meg i det. Forslaget burde aldri kommet. Regjeringen legger ansvaret over på kommunene i en sak som burde håndteres nasjonalt.

Richard Ivar Buch (H), ordfører Farsund

— Vi har så mange fastleger at det må kunne gå an å ta kontakt med nabokontoret hvis ei kvinne kommer i ulykka. Den som trenger hjelp, vil få det. Reservasjonsretten går ikke ut over noen. Men dette er min personlige mening.

— Jeg støtter lojalt opp om forslaget fra regjeringen. Jeg synes ikke dette er problematisk politikk. Legene må få lov til å ha samvittighet de også.

Janne Fardal Kristoffersen (H), ordfører Lindesnes

— Personlig vil jeg forsøke å hindre reservasjonsrett i min kommune. Tenk deg ei ung jente som blir uønsket gravid. Hun skal slippe å måtte bytte lege i en vanskelig situasjon. Jeg har stor forståelse for de som ikke vil utføre abort av samvittighetsgrunner, men å henvise bør være uproblematisk. Regjeringen må samtidig følge opp samarbeidsavtalen som ble inngått.

Jan Kristensen (H), ordfører Lyngdal

— Personlig er jeg mot denne reservasjonsretten, men i Lyngdal kan det fort være flertall for. Abortlovens rettigheter skal ikke svekkes. Særlig i små kommuner vil vi se problemer, og de problemene bør kvinner slippe. Regjeringen burde ikke fremmet dette forslaget, men det er et resultat av forhandlinger med KrF.

Bjørn Ropstad (KrF), ordfører Evje og Hornnes

— Jeg er for at leger skal kunne reservere seg mot å henvise til abort. Et lite problem hausses veldig opp. Det er viktig at et samfunn legger til rette også for samvittighetsfrihet. KrF og regjeringspartiene hadde en avtale om en nasjonal reservasjonsrett. Dette med kommunal beslutningsrett er noe nytt.

Svein Arne Jerstad (Ap), ordfører Kvinesdal

— Hva kommunestyret til slutt vil mene, vet jeg ikke, men personlig er jeg mot reservasjonsrett. Denne begrensningen er et tilbakeskritt for kvinnenes frie valg og kvinnens rettigheter. Regjeringen bør tenke fint om kommunene, men i denne saken blir det uhåndterlig å gi kommunene ansvaret. Dette er en sak som bør avgjøres nasjonalt.

Leiv Rygg (Sp), ordfører Bygland

— Reservasjonsrett for fastleger er noe stort tøv. Det er snakk om å følge opp en tjeneste kvinner har rett på etter norsk lov. Legen skal ikke ta en selvstendig vurdering eller utføre et inngrep, bare henvise. Det er ikke en samvittighetssak. Et lite problem er blitt en kjempesak. KrF og Høyre kan ikke ha tenkt over hva de har satt i gang.

Jon Rolf Næss (Ap), ordfører Bykle

— Jeg er mot at legene skal ha reservasjonsrett. Rent prinsipielt er det viktig at legene følger opp helselovgivningen. Legene må, som alle andre, jobbe innenfor de rammene lovverket gir.

— Det er betenkelig å slå politisk mynt på så viktige prinsipielle spørsmål. Vi har en lov som gir kvinnene rettigheter, og kun KrF er mot det. Jeg har ikke sans for dette spillet.

Tarald Myrum (Sp), ordfører Valle

— Jeg sier nei til reservasjonsrett for fastleger. Tar du på deg jobben som fastlege, er det en konsekvens at du hjelper pasientene med de behov og rettigheter de har. Så enkelt er det.

— Regjeringen forsøker med sitt forslag å komme ut av ei knipe den er kommet i etter avtalen med KrF. De forsøker å finne en løsning på noe de angrer på. Da går det sånn.

Tønnes Seland (bygdelista), ordfører Audnedal

— Personlig er jeg mot at kommunene skal bestemme i slike spørsmål. Legene bør ikke ha rett til å reservere seg mot å henvise pasienter videre. Du vet hva du gjør når du velger å bli fastlege. Skal vi åpne for at politifolk kan velge hvilke grupper kriminelle de vil jobbe med? Har de etiske problemer, må de finne en annen jobb. Hele forslaget er tullete. Jeg skjønner ikke hvorfor Høyre vil dette.

Helge Sandåker (Ap), ordfører Marnardal

— Jeg er mot at leger kan reservere seg mot å henvise til abort. Å reservere seg mot å utføre inngrepet er noe helt annet, men her skal altså legen henvise til annen lege i stedet for til sykehuset. Hva er problemet? Jeg trodde vi hadde kommet lenger. Så lenge vi har fastlege-systemet, er forslaget merkelig. Unge kvinner i en sårbar situasjon burde sluppet dette.

Ånen Werdal (H), ordfører Hægebostad

— Dette er et dilemma og jeg er i tvil. I politikken stilles vi ofte fritt i samvittighetsspørsmål, og jeg er kommet til at legene også må ha den friheten. Det vil være trist hvis dyktige leger tvinges vekk av samvittighetsgrunner. Det blir feil å la kommunene bestemme. I spørsmål som dette må loven være lik over hele landet.

Oddmund Ljosland (Sp), ordfører Åseral

— Jeg er positiv til at leger skal kunne reservere seg. Dette blir ikke et praktisk problem. Vi skal ha respekt for folks samvittighet, men vi må også passe på at kvinnene får sine lovmessige rettigheter. Jeg synes forslaget fra regjeringen er krevende. Når store partier er enige om en løsning som grunnlag for en regjeringsdannelse, blir det rart å overlate ansvaret til kommunene.

Jonny Liland (Ap), ordfører Sirdal

— Det er helt feil å gi fastleger rett til å reservere seg mot henvisning. Er man fastlege må man hjelpe pasientene med helt lovlige helsetjenester. En pasient har sine rettigheter, uavhengig av hva legen måtte mene. Regjeringen fremstår uklar og vinglete. En rettighet skal gis uavhengig av kommunen du bor i.

Jan Sigbjørnsen (H), ordfører Flekkefjord

— Jeg svarer av prinsipp ikke på sånne spørsmål før saken foreligger. Jeg venter til vi skal behandle dette i kommunen. Da skal jeg si mitt.

Jan Dukene (Tv.pol), ordfører Tvedestrand

— En lege kan ikke reservere seg fra å henvise pasienter når han/hun har påtatt seg en jobb. Kvinner skal ikke bli satt under dette presset. Vi burde være ferdig med den tiden. Jeg skjønner ikke regjeringen. Jeg er politimann. Skal jeg kunne reservere meg mot å gjøre de vonde psykiatrijobbene hvis jeg vil.

Kjell Trygve Grunnsvoll (Sp), ordfører Gjerstad

— Personlig er jeg helt uenig i at leger skal ha reservasjonsrett for henvisning til abort. Det er å gå femti år tilbake i tid. Tenk hvilke problemer som kan oppstå i kommuner med bare én lege. Spørsmål som dette skal ikke delegeres. Her må vi ha en nasjonal regel.

Per Kristian Lunden (Ap), ordfører Risør

— Fastleger skal ikke ha reservasjonsrett mot å henvise. Hele denne saken er et tilbakeskritt for likestillingen og forsøk på å reversere abortlovgivningen. Regjeringen burde latt være dette forslaget. Unge sårbare jenter skal få den hjelp de trenger hos fastlegen sin.

Kjetil Torp (KrF), ordfører Vegårshei

— Vi snakker om dype og vanskelige problemstillinger, og vi må ha respekt for også en leges grunnholdninger. Det er ikke et enkelt spørsmål, men man konstruerer en konflikt som ikke er der i realiteten. Her kan vi finne praktiske, gode løsninger som både ivaretar kvinnene og legene. Regjeringens forslag er jeg kritisk til. Jeg synes de løper fra en avtale de har inngått.

Reidar Saga (Ap), ordfører Åmli

— Jeg er helt i mot at noen kan reservere seg mot norsk lov. En fastlege skal hjelpe pasienten sin. Dette må vi ikke åpne for. Regjeringen har foretatt en dårlig hestehandel. Den har kjøpslått med kvinners rettigheter. Høyres representanter frir til kommunene og ber oss ordne opp i det de selv ikke ordner opp i. Ikke tillitvekkende.

Arne Thomassen (H), ordfører Lillesand.

Ville ikke svare onsdag, men sier han skal komme sterkt tilbake senere.