Partene presenterer nå avtalen på en pressekonferanse.

De har blitt enige om et generelt tillegg på 75 øre. 1,25 øre for dem med lavest lønn.

Lønnsøkningen blir på 3,3 prosent.

Partene er også enige om prinsippene som skal ligge til grunn for partene når de skal utrede løsninger for fremtidens pensjonsavtaler.

Partene er enige om å utrede arbeidstakere i privat sektors innflytelse på pensjonsordningene.

Avtalen partene nå skal ha kommet fram til, innebærer ifølge NTBs kilde en beskjeden økonomisk ramme, men altså også en utredning om pensjon. Denne utredningen skal være ferdig innen neste hovedoppgjør om to år.

På pressekonferansen var også riksmekler Nils Dalseide til stede.

Partene i frontfagene hadde forhandlet 19 timer på overtid da resultatet ble kjent.

Viktig og vanskelig oppgjør

Det er Fellesforbundet og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri som har sittet og forhandlet. Oppgjøret i industrien følges tett fordi det setter standardane for de andre tariffoppgjør. Det er på grunn av dette de omtales som frontfagene.

Utfordringen for partene, og riksmekler Nils Dalseide, er at det ikke er lønn som er det største hinderet for enighet. Det vanskelige punktet er kravet om at også ansatte i privat sektor skal ha innflytelse på egne pensjonsordninger. LO ønsker at Fellesforbundet skal gå nettopp i front på dette punktet og åpne døren for andre forbund. Arbeidsgiverne i NHO vil ikke at pensjon skal være en del av tariffavtalene.

Ønsker å beholde kjøpekraft

Et annet vanskelig punkt er kravet om bedre turnusordning for dem som jobber i Nordsjøen, skriver Fri Fagbevegelse.

Fellesforbundets leder Arve Bakke har ellers krevd at medlemmene beholder kjøpekraften, og et ekstra løft for lavtlønte eller medlemmer med svak lønnsutvikling. Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen har på sin side vært opptatt av at bedriftene ikke må få utgifter som svekker konkurransekraften. NHO ønsker en lønnsvekst på under 3 prosent.