49-åringen Susan Rice er nå Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver, men var tidligere USAs ambassadør i FN.

Journalist Glenn Greenwald har jobbet tett med Snowden-avsløringene. I sin nye bok «Overvåket» kommer det frem hvordan Rice ba National Security Agency (NSA) spionere på interne diskusjoner andre FN-land hadde.

I 2010 skjedde det i forbindelse med at nye sanksjoner mot Iran skulle diskuteres.

Ba om signaletterretning

Et brev som er lekket av Edward Snowden til Greenwald viser at Rice ba NSA om å få såkalt SIGINT — (signaletterretning) fra landene som satt på gjerdet om sanksjoner mot Iran.

Dokumentet viser at NSA satte i gang med et «aggressivt arbeid» med å få tillatelse fra den hemmelige FISA-domstolen på å overvåke Gabon, Nigeria, Bosnia og Uganda.Overvåking ble gjort mot både FN-utsendingene og ambassadene i Washington DC, og i samarbeid med FBI.

I dokumentet som er datert 28. mai 2010. skryter også NSA av at de fikk godkjennelse av den hemmelige domstolen på «rekordtid».

Det var «Blarney-gruppen» i NSA som stod bak overvåkingen. Ifølge boken som siterer Wall Street Journal samarbeider NSA med det amerikanske teleselskapet AT&T om Blarney. Gruppen skal jobbe med å hente ut informasjon som de får ved å tappe fiberoptiske kabler og annen infrastruktur. Ifølge boken skal også de som hører til denne gruppen ha tilgang til informasjon fra Facebook.

Ifølge New York Times ble 12 av de 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet enige om å godta nye sanksjoner.

Les mer:

Spionasje mot Frankrike

Fra august samme år viser et annet dokument at USA spionerte på enda flere land som satt i sikkerhetsrådet da Iran-sanksjoner ble debattert.

Land som Frankrike, Brasil, Japan og Mexico var blant de overvåkede. Overvåkingen bidro ifølge NSA-dokumentet til at USA kunne ha en fordel når de hadde informasjon om hva de andre landene hadde tenkt å stemme, om de ville stemme i samsvar med hva de «egentlig mener» og hva som er landenes smertegrense for hvor langt de er villige til å gå.

En annen liste fra boken, viser ambassader som USA skal ha hatt direkte tilgang på i 2010. Bulgaria, EU, Frankrike, Hellas, India, Italia, Sør-Afrika og Mexico er blant landene på sin liste.

Le Monde skrev i fjor at Frankrikes ambassader var avlyttet av USA. Og det har tidligere vært avslørt at USA har overvåket både Brasils president Dilma Rouseff og Tysklands kansler Angela Merkel.

Ingen norske ambassader er nevnt, og i fjor sa tidligere justisminister Grete Faremo (Ap) at de hadde fått bekreftelse fra USA at norske diplomatiske stasjoner ikke ble overvåket av amerikanske myndigheter.

Spiegel:

Ville registrere alt

Et annet dokument fra boken viser at NSA hadde som mål å samle all data som var mulig.

Dette samsvarer med at NSA-leder Keith Alexander i 2008 spurte «Hvorfor kan vi ikke registrere alle signaler hele tiden». Noe som imidlertid har samsvart av talspersoner for NSA «som spøkefulle utsagn», skriver Greenwald i boken sin.