Isfronten mellom Norge og Kina har vært tema for flere konferanser med mektige næringslivsaktører.

Som Aftenposten skrev torsdag, var en rekke av Norges mektigste næringslivstopper tirsdag samlet i Rederiforbundets lokaler for å diskutere det iskalde forholdet til Kina.

Der var også First House-partnerne Morten Wetland og Bjørn Richard Johansen, som er leid inn som konsulenter for Rederiforbundet.

På møtet svarte Morten Wetland på spørsmål om sitt innlegg i DN, der han tar til orde for en internasjonal Nobelkomité.

Forslaget om å bytte ut Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland og erstatte flere av medlemmene med personer uten bakgrunn fra norsk politikk, har grobunn hos en rekke fremtredende næringslivsfolk.

Les også:

— Kina vil være positive til endring

— Det er mange som både før og under de politiske vanskelighetene med Kina har tatt til orde for at en endring av Nobelkomiteens sammensetning vil kunne øke dens internasjonale anseelse, sier Geir Sviggum, partner i advokatfirmaet Wikborg Rein.

Han ledet firmaets Shanghai-kontor, og er nå leder for Wikborg Reins internasjonale virksomhet.

— Jeg tror dette er det avgjørende spørsmålet, selv om det neppe er tvil om at Kina vil være blant de som hadde vært positive til en endret sammensetning, sier Sviggum.Arild Vollan er partner i selskapet Arctic Development, som driver rådgivning overfor norske myndigheter og selskaper engasjert i nordområdene.

— Konsekvensene av prisen til Liu Xiaobo ble mye større enn de fleste kunne tenke seg, sier Vollan.

Han mener dagens sammensetning av Nobelkomiteen, der samtlige medlemmer er eks-politikere, gjør det svært vanskelig å få forståelse internasjonalt for at komiteen er uavhengig.

— En løsning er å ha inn en ikke-politiker, og gjerne en som ikke er norsk. Jeg mener det vil styrke Nobelprisen om man har en internasjonal komité, sier Vollan, som også sitter i styret i Internasjonalt forum i Arbeiderpartiet.

Handler også om Jagland

Også Leiv Lunde, direktør i Fridtjof Nansen Institute (FNI), mener at internasjonale medlemmer i komiteen vil styrke fredsprisens anseelse. Hans kronikk i DN 12. mai var «inspirasjonskilden» til Morten Wetlands innlegg i samme avis to dager senere.

— Ute i verden forstår man ikke den norske påstanden om at Nobelprisen og komiteen er politisk uavhengige. Jeg tror og har tillit til at komiteens arbeid ikke påvirkes av norske myndigheter, men fra andre lands perspektiv fremstår den modellen vi har i dag lite troverdig, sier Lunde.

- Hovedproblemet er ikke dårlig dømmekraft internt i komiteen, men inkonsistensen vi formidler ut til verden. På den ene siden hører de oss si at Nobelkomiteen er helt uavhengig. På den andre siden ser de Stortinget forhandle intenst om hvem som skal sitte i komiteen.

- Handler ønsket om å endre komiteen også om personen Jagland?

— Ja og nei. Nei, fordi det først og fremst handler om behovet for å gi komiteen et mindre politisk preg. Når det er sagt er det klart at Thorbjørn Jagland, som tidligere statsminister, utenriksminister og nå leder av Europarådet, representerer det som oppleves som problematisk med dagens komité. Jeg tror ikke denne debatten har kommet opp fordi noen har et horn i siden til Jagland, men når Nobelkomiteen velger å gi så kontroversielle priser er det også naturlig å diskutere komiteens leder, sier Lunde.

Frykter Russland-trøbbel

Arild Vollan mener at både Jaglands politiske bakgrunn og de kontroversielle prisutdelingene under hans ledelse, gjør det problematisk å ha ham som komitéleder.

— Han er tidligere statsminister og utenriksminister og blir identifisert med det offisielle Norge i for stor grad. Prisutdelingen til Liu Xiaobo og president Barack Obama har heller ikke styrket hans stilling, sier Vollan.

Han sier også at en eventuell fredspris til en russisk dissident vil skape nye problemer for norsk næringsliv i Russland. Russiske menneskerettighetsforkjempere har flere ganger vært nevnt som favoritter til fredsprisen.

- Jeg frykter at man kan komme i en lik situasjon med Russland, som den vi har med Kina, sier Vollan.

Norges forhold til Kina var tema for et møte i Internasjonalt forum onsdag, der statssekretær i Utenriksdepartementet Bård Glad Pedersen og Geir Sviggum redegjorde for situasjonen. Vollan var ikke tilstede på møtet.

Arbeiderpartiet har bekreftet at Thorbjørn Jagland er partiets kandidat til gjenvalg i Nobelkomiteen.

- Bør ha internasjonale medlemmer

Styreleder i Det norsk-kinesiske handelskammer (NCCC), Elise Chen, mener også at dagens sammensetning av Nobelkomiteen er uheldig.

- Min personlige mening er at hvis komiteen skal være troverdig og uavhengig, bør den bestå av internasjonale medlemmer og ikke tidligere statsråder, sier Chen.

Hun understreker at NCCC-styret aldri har diskutert Nobelkomiteen eller sammensetningen av denne.

- Tror du forholdet mellom Norge og Kina ville ha bedret seg dersom Thorbjørn Jagland ikke var leder av Nobelkomiteen?

— Ja, men det er nok mer enn et personbytte i Nobelkomiteen som skal til for at forholdet mellom Norge og Kina forbedres. Her gjelder det å kunne ta debatten opp på prinsipielt grunnlag, og ikke med utgangspunkt i en person.

Styremedlem er First House-partner

Elise Chen understreker at hun ikke uttaler seg på vegne av Det norsk-kinesiske handelskammeret. Hun legger til at handelskammeret er en upolitisk, nøytral organisasjon.

First House-partner Bjørn Richard Johansen, som også deltok i tirsdagens lukkede møte i Rederiforbundet, er styremedlem i handelskammeret.

Thorbjørn Jagland ønsker ikke å kommentere saken.