Riksmekler Nils Dalseide får fire dager med såkalt tvungen megling på seg for å unngå storstreik i industrien. Men først helt opp mot fristen tirsdag kveld kan han regne med at Fellesforbundet fremmer et konkret lønnskrav.

Les også: Fortsatt lav rente

Sannsynligvis vil han presse hardere på for at Fellesforbundet klargjør hva de krever på pensjonsområdet. Aftenpostens kilder bekrefter at pensjon så langt ikke har vært tema. Partene har konsentrert seg om andre krav, som arbeidstid, skiftordninger og bruk av innleid arbeidskraft.

Venter på pensjon

På arbeidsgiversiden er de fortsatt i villrede om hva LO-forbundet ønsker. Mens Fellesforbundets Arve Bakke sier at han vil ha medbestemmelse i forvatningen av pensjonspengene, har LO-leder Gerd Kristiansen lagt vekt på at man må fjerne ordningene som gjør pensjon dyrere for kvinner enn for menn.

Andre LO-forbund vil at Fellesforbundet skal være en spydspiss som sikrer dem mot at arbeidsgiverne ensidig kan endre pensjonsvilkårene.

Fellesforbundet vil, etter det Aftenposten forstår, konsentrere seg om en avtaletekst som gir fagforeningene en viss innflytelse på forvaltningen av den lovpålagte tjenestepensjonen (OTP).

Frykter NHO

Men Norsk Industri er medlem i NHO, hvor motstanden når det gjelder å få pensjon inn i tariffavtalene er sterk. I Fellesforbundet regner man med at Norsk Industris Stein Lier Hansen er mer "løsningsorientert" enn sine kolleger i NHO.

Les også: Isfront før oppgjøret

Samtidig virker det klart at Fellesforbundet ikke har lyst til å ta ut medlemmene i streik for pensjon. Da forbundet forberedte oppgjøret i fjor høst og ba om innspill, sto pensjon langt ned på ønskelisten. Det var andre forbund som prioriterte kravet.