Nesten en uke etter at spørsmålet ble tatt opp til vurdering av tingretten, kom kjennelsen på hele 18 sider like før klokka 10 mandag.

– Retten finner at det ikke er grunnlag for å oppheve Oslo politidistrikts vedtak av 20. januar 2015, skriver tingdommer Oddmund Svarteberg i sin kjennelse.

Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, opplyste få minutter senere at kjennelsen vil bli anket og at han vil be om oppsettende virkning, altså at Krekar ikke behøver å reise til Sør-Trøndelag mens lagmannsretten vurderer saken.

– Mangler bevis

Bakgrunnen for kjennelsen var at Oslo tingrett ble bedt om å ta stilling til politiets avgjørelse om å tvangsbosette mulla Krekar på Jarlen mottak i Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag-kommunen Hemne. Oslo politidistrikt vedtok å tvangsflytte Krekar etter at han ble løslatt fra fengsel forrige søndag. Vedtaket ble påklaget, og saken ble behandlet i retten tirsdag i forrige uke.

Vedtaket om tvangsflytting er basert på en instruks fra justisminister Anders Anundsen (Frp), som lar politiet vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt.

– I mangel av bevis som underbygger at instruksen ble gitt alene med sikte på at Faraj skulle ilegges tvangsmiddel, finner retten at det ikke er bevist som overveiende sannsynlig at Justis— og beredskapsdepartementet har gått ut over kompetansen sin, skriver dommeren.

Politiet avventer

– Oslo politidistrikt har i dag mottatt kjennelsen i Krekar-saken. Vi vil nå gå gjennom den, før vi gir kommentarer, sier pressesjef Unni T. Grøndal i Oslo politidistrikt i en kommentar kort etter at kjennelsen falt.

Flere av landets fremste eksperter på juss mener instruksen er i strid med rettsstatsprinsipper, Grunnloven og menneskerettighetene.

Tingrettsdommer Oddmund Svarteberg uttalte på forhånd at han regnet med at rettens avgjørelse ville bli anket, uansett utfall.